Breaking News

Wednesday, May 28, 2014

Statistik Kerjaya Pilihan Bumiputera Di Malaysia

Statistik Kerjaya Pilihan Bumiputera Di Malaysia 
Statistik Kerjaya Bumiputera Di Malaysia

Statistik Kerjaya Pilihan Bumiputera Di Malaysia


Info Serius pilihan Blog Santai untuk dikongsikan dengan semua adalah Statistik Kerjaya Pilihan Bumiputera Di Malaysia. Kalau sebelum ni kita melihat pendapatan bumiputera di Malaysia tidak begitu memberangsangkan dimana hampir 80% adalah terdiri dari mereka-mereka yang berpendapatan di bawah RM1000, hari ni kita nak ajak you all melihat kerjaya apakah yang paling ramai diceburi oleh Bumiputera di Malaysia.

Akauntan Bukan Kerjaya Pilihan Bumiputera? 
Akauntan Bukan Kerjaya Pilihan Bumiputera?

Akauntan Bukan Kerjaya Pilihan Bumiputera?


Biarpun data ini agak outdated, tapi kita rasa ianya tidak banyak berbeza. Berdasarkan graf di atas, kita dapat melihat penglibatan bumiputera yang paling tinggi adalah arkitek, diikuti dengan doktor dan engineer. Sementara tidak ramai bumiputera yang menjadi akauntan begitu juga menjadi CEO syarikat-syarikat yang besar. 

Semoga statistik di atas boleh dijadikan panduan untuk adik-adik kita memilih kerjaya untuk meningkatkan penglibatan bumiputera dalam bidang professional. Kita harap sangat-sangat bilangan akauntan akan meningkat dalam masa beberapa tahun lagi. Begitu juga bilangan anak-anak bumiputera yang bakal menjadi CEO's syarikat-syarikat besar selain GLCs.

28 comments:

  1. nanti kita jadi CEO yer dear...he he he...

    ReplyDelete
  2. hanya mampu jadi accountant kt umah jer...hehehe lactacyd for u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok Noe..akauntan jugak ya..he..he

      Delete
  3. rupanya tak ramai yang memilih akauntan sebagai bidang kerjaya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Puteri..its surprise me...

      Delete
  4. huhu..timm xtau nk kje apa nnti..pastinya kerjya yg xde dlm senarai di atas..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalah kerjaya tu ya cik Tim...

      Delete
  5. kalo yg ade bisness sendiri kire CEO la kan.hehe

    ReplyDelete
  6. owh erm.. kenapa tak pernah fikir benda ni sebelum ni..
    thanks for sharing..

    ReplyDelete
  7. cikgu tak tersenarai... hehe... tapi mngkin blh masuk kategori profesional... hehe...

    ReplyDelete
  8. penjawat awam tak ada dalam senarai ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dalam professional kot ema..

      Delete
  9. Wah saya sebahagian dalam statistik ..syukurlah, insya-allah adik saya akan saya didik jadi akauntan dan ceo. BTW jemput singgah blog saya http://www.kacamataview.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...bertambah bilangan akauntan nanti..

      Delete
  10. Jadi usahawan ok juga.. tp banyak yg mula2 hebat.. lepas tu tenggelam & hilang entah ke mana lah... ada yg timbul tenggelam.. wallahualam... mcm2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Khir..jadi usahawan adalah yang terbaikkan..cuma cabarannya lebih besar..kalau tak mampu bersaing, mesti gagal dipertengahan jalan..

      Delete
  11. siapa dia kassim selamat ... lawyer , doktor ... 2x lactacyd .

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he..kasim selamat ya..Thanks Sis Vee..

      Delete
  12. info berguna ni sis..baru kathy tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am glad boleh bagi info yang baik untuk sis..

      Delete
  13. Rasanye bukan tak minat jadi akauntan tapi keputusan math tu tidak membolehkn mereka memilih kerjaya tu.. urmm.. berkaitan tu kn

    ReplyDelete
  14. kite nak jadi CEO...CEO kat umah...hehehe. Nice sharinglah dear.

    ReplyDelete
  15. Tapi kerjaya paling best dan saya suka setakat ni, ialah pelakon, macam-macam watak, kerjaya boleh jadi. Kejap jadi Polis, kejap jadi Doktor, kejap jadi Boss kat pejabat.
    Tapi ada juga tak bestnya. Bila tak de offer, kenalah duk memerap kat rumah macam "pengganggur" pulak.

    ReplyDelete

Designed By