Breaking News

Wednesday, May 14, 2014

Wanita Berfikir Lebih Baik Dari Lelaki?

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/04/22/article-2313138-196F1B22000005DC-951_634x306.jpg
Wanita Berfikir Lebih Baik Dari Lelaki?

Wanita Berfikir Lebih Baik Dari Lelaki?


Info menarik pilihan
Blog Santai untuk dikongsikan dengan semua dalah mengenai daya pemikiran wanita yang dikatakan lebih baik daripada lelaki. Kita tak pasti sejauhmana kebenaran kenyataan ni, tetapi kita tertarik dengan beberapa fakta yang ditulis oleh Micheal Gurian dalam bukunya yang bertajuk What Could He Be Thinking? How a Man’s Mind Really Works.

Antara fakta menarik mengenai daya fikir wanita berbanding lelaki adalah:


1.  Cara pemikiran wanita mahupun lelaki adalah dipengaruhi oleh saiz otak mereka pada bahagian-bahagian tertentu. Sebagai contoh wanita dikatakan mampu mengingati hal-hal yang "details" kerana mereka memiliki hippcampus (pusat memori pada otak) yang lebih besar berbanding lelaki. Yang ni betulkan?

2. Wanita juga dikatakan berfikir lebih cepat dan baik berbanding lelaki kerana menggunakan kedua-dua belahan otak, kiri dan kanan berbanding kaum lelaki yang hanya bergantung kepada belahan otak kanan. Keadaan ini juga menyebabkan kaum wanita lebih banyak bercakap berbanding kaum lelaki. Secara purata, kaum wanita mengeluarkan sekitar 20,000 patah perkataan sehari berbanding 7,000 patah perkataan oleh kaum lelaki. Hmmm...Yang ni pun betul jugak ni..


3. Disebabkan wanita menggunakan kedua-dua belah otaknya jugalah menyebabkan Wanita mampu melakukan banyak kerja dalam satu masa, berbanding lelaki yang lebih specialized. Sebab itu wanita boleh menjadi surirumah yang baik coz multitasking. Yang ni memang betulkan...

So secara kesimpulan, you all setuju tak kalau kita katakan wanita berfikir lebih baik dari lelaki...he..he

32 comments:

  1. patut la lafaz talak itu kuasa lelaki bukan perempuan huhuu opsss :P

    ReplyDelete
  2. salam. hmm..setuju ke tak setuju ke tak.....tak tahu la kak ehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok cik ta...kita cuma buat conclusion based on 3 fakta tu aje..not to worry k..

      Delete
  3. memang betul wanita lebih baik dalam hal2 berfikir dari lelaki, tak dinafikan ada jugak lelaki2 yang bagus dalam berfikir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Farah...tak semuanya kan..

      Delete
  4. ermmmm...tak semua kot..hihihihih...:DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Wan..tak semuanya..

      Delete
    2. itulah sebabnya Allah cipta kita berpasangan..saling melengkapi antara satu sama yang lain kan..:DD

      Delete
  5. mcm pernha baca fakta mcm ni sebelum ni lah !

    ReplyDelete
  6. 20K dengan 7K ...hehehehe...jauh gak beza tu...x pasti nk kata setuju atau tak...rasanya ada byk lagi benda yg mempengaruhi keupayaan daya fikir kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Noe..sebenarnya banyak lagi..kita cuma ambil tiga aje..sebab yang lain tu macam tak best je nak kongsi..

      Delete
  7. Siapa michael durian nie, opps michael Gurian? lawyer majistret?
    Sebab tu, pompuan tak boleh jadi ketua, kecuali pada kaum wanita sahaja. Kalau tidak JAHANAM DUNIA dibuatnya disebabkan kuasanya memberikan keputusan TERLAMPAU CEPAT macam boss aku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan komen macam ni.. ramai aje ibu tunggal yang ditinggalkan suami boleh besarkan anak-anak dia orang sehingga berjaya menjadi manusia yang sempurna. Semua keputusan ibu yang buat tau..jangan ikutkan hati k...nanti stress...

      Delete
  8. Habis tu, kenapa pompuan masa bawa kereta tu, otaknya lembab, nak masuk simpang, toleh kiri, toleh kanan, nampak jalan, nampak kenderaan tapi tak jalan juga, masa memilih lauk, sampai jem orang beratur kat belakang. ceduk lauk tu, ceduk lauk ni, tapi tak ambil juga, tapi mulut jaaaalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak baik marah-marah macam ni...not nice tau...kalau tak setuju kita ok aje...

      Delete
    2. I'm sorry,bukan marah, tapi geram! maaf bebanyak kalau terasa.

      Delete
  9. tapi yang paling penting wanita pandai,
    menguruskan kewangan...

    ReplyDelete
  10. nanti merajuk kauam adam yg baca entri ni..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok sis...tak semestinya betul tau..he..he

      Delete
  11. kalau ini kajian yg dibuat...rasanya kena terima kot...

    ReplyDelete
  12. Wanita dan lelaki msing2 Allah ciptakan kelebihan dan kekurangan... Saling melengkapi satu sama lain kan... Tiada beza antara kita melainkan iman dan takwa...

    ReplyDelete
  13. mana ada.. masing2 Allah cipta ada kelebihan dan jkelemahan.. cara laki berfkir macam laian.. cara perempuan pikir plak macam lain... x relatif untuk dibandingkan macam tu saja.. kena ada perincian yg lebih mendalam.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Adehh.. dunno what tu say leh..
    3x libresse lah.. :D

    ReplyDelete
  15. No comment...nanti kaum lelaki merajuk....susah nak pujuk...hehehe

    ReplyDelete

Designed By