Breaking News

Wednesday, June 11, 2014

Awas Produk Ni Beracun Ya!!!!

 Produk Kosmetik  Beracun 
Produk Beracun

Dermaceutic Spot Cream, Produk Beracun

 
Info serius pilihan Blog Santai adalah kisah dua produk kosmetik yang beracun yang berada di pasaran.  Berdasarkan analisis Kementerian Kesihatan,  dua produk kosmetik di atas,  Dermaceutic Spot Cream dan Dermaceutic Spot Peel Cream disahkan mengandungi racun berjadual, hydroquinone dan tretinoin, yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik.

Hydroquinone kebiasaannya digunakan untuk tujuan mencerahkan kulit, merawat masalah jeragat dan kulit tidak sekata manakala tretinoin pula digunakan untuk merawat masalah jerawat.

Kesan Racun Dalam Produk


Penggunaan hydroquinone dan juga tretinoin tanpa pengawasan
boleh meningkatkan risiko kanser kulit. Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit serta ketidakselesaan. Kulit akan menjadi hipersensitif. Manakala penggunaan tretinoin pula boleh menyebabkan kulit menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

So hati-hati semua. kalau ada yang menggunakan produk ni, bolehlah hentikan sekarang ya...


Google+ 

19 comments:

  1. nasib baik tak de guna produk nie..

    ReplyDelete
  2. Tq share tp first time dengar pasal produk ni...

    ReplyDelete
  3. Nasib baik saya bukan jenis y suka amek produk lebih2.. y saya tahu, saya mesti ada deodorant, perfume, wax or pomade...y penting lagi ubat gigi dan listerine!

    ReplyDelete
  4. tak suka beli produk yang jarang dengar dan tengok pada iklan.

    ReplyDelete
  5. A'ah ada dengan pasal ni dalam radio pagi tadi. Berlambak dah produk kecantikan macam ni, naik takut nak menerainya.

    Thanks for the info kak :)

    ReplyDelete
  6. so far tak pernah dengar pasal produk ni.. :) thanks for the info ye

    ReplyDelete
  7. takutnye... kalau nak beli produk kene tahu term2 yg dorg tulis.. main beli last2 makan diri...

    ReplyDelete
  8. nasib baik jugak Sha tak guna product ni.... fuhhh selamat...

    ReplyDelete
  9. Pertama kali tgk produk ni...
    Nice info...

    ReplyDelete
  10. Memang produk ni wujud ke?
    Tak pernah tengok...
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. It's better to purchase cosmetic product from reliable sources.

    ReplyDelete
  12. Takutnya...brand apa tu Raudzah....macam macamlah sekarang nikan...

    ReplyDelete
  13. Kena tau ni.. merbahaya.. thanks sharing Raudzah..
    3x promoted content.. :)

    ReplyDelete

Designed By