Breaking News

Tuesday, July 1, 2014

Bubur Lambuk Istimewa

 Bubur Lambuk Istimewa
 Bubur Lambuk Istimewa

Bubur Lambuk Istimewa


You all pernah makan bubur lambuk? Mesti pernahkan. Bubur lambuk sebenarnya sangat sinonim dengan bulan puasa. Antara yang paling popular adalah bubur lambuk kampung Baru. Ramai yang sanggup beratur berjam-jam lamanya untuk mendapatkan bubur lambuk ni. Kita pun almost every year dapat merasa bubur lambuk ni..

Sebenarnya bubur lambuk ni ada macam-macam version. Tapi yang paling kita suka mestilah bubur lambuk istimewa yang ada daging, udang serta macam-macam jenis sayuran kat dalam tu. Lagi banyak ramuan lagi best. Selain saripada rasanya yang sedap,bubur lambuk ni banyak keistimewaan. Antaranya:

Ramuan Bubur lambuk 
Ramuan Bubur lambuk

Keistimewaan Bubur Lambuk


1. Dari segi kesihatan bubur sangat sesuai untuk dihidangkan pada bulan puasa. Ianya memberi keselesaan kepada perut yang kosong setelah berpuasa hampir 12 jam.

2. Bubur adalah makanan yang membantu sistem pencernaan yang baik untuk perut.


3.  Bubur kaya dengan karbohidrat yang dapat membantu memberikan tenaga.

4. Bubur yang berasaskan beras, walaupun bersantan dapat menggantikan hidangan makanan utama seperti nasi.

5. Bubur bukan sahaja berkhasiat, malah memberikan tenaga disamping menaikkan selera makan kerana keseimbangan rasa dalam bubur tersebut.


Kalau you all belum pernah makan bubur lambuk ni, you all should try. Memang best.

25 comments:

  1. Assalammualaikum...raudz,

    mselim3 kalau bulan puasa paling suka berbuka dengan bubur lambuk nie.. berbuka rasa tak lengkap takder bubur lambuk nie.. kenyang dan menyelerakan..

    mselim3

    ReplyDelete
  2. saya pun suka berbuka bubur lambuk..kenyang je walaupun lambat makan nasi

    ReplyDelete
  3. Wahh.. tiap2 ptg rumah saya dpt bubur lambuk dari masjid... baguslah.. alhamdulillah.. :D

    ReplyDelete
  4. tak sabar nak dapat bubur lambuk...tahun nie tak pernah dapat lagi..

    ReplyDelete
  5. Terbaek... bila bulan ramadhan ni idah suka suruh husband ambik bubur lambuk kat kg baru... tapi bukan masjid punya... haaa... yang nie lagi sedap... Bubur Lambuk NAZA... diedarkan secara percuma dan ditaja khas oleh NAZA motor pada setiap tahun... kat mana jangan tanya... nama jalan tak tau... hehehe...

    ReplyDelete
  6. kalau letak banyak rempah memang sedap...tapi kebanyakkan yang dijual tak rasa macam bubur lambuk sebab kurang rempah.

    ReplyDelete
  7. Lama tak g amek bubur lambuk kg baru! Dekat masjid pekan sg besi pon sedap!

    ReplyDelete
  8. Siapakah yang tak pernah makan bubur lambuk....?? sedappppp tu kak raudzah !!
    betul kata kak ema, yang banyak rempah lagi sedap....

    ReplyDelete
  9. Bubur lambuk banyak rempah memang terbest lagi-lagi kalau ada inti ayam..

    ReplyDelete
  10. sedap bubur lambuk ni, tp bln puasa thun ni tk merasa lg bubur lambuk..:) hehe

    ReplyDelete
  11. bubur lambuk yang banyak rempah memang sedap..one of my favourite ketika bulan puasa

    ReplyDelete
  12. selamat berpuasa raudzah...
    ada blue birds je..nanti puteri datang lagi :)

    ReplyDelete
  13. bukak puasa dgn bubur lambuk pun dah memadai kenyang

    ReplyDelete
  14. husna suka!! mkn bnyak2 pon tak jemu..:p

    banyak jugak ramuan dya rupanya..

    ReplyDelete
  15. mmg sedap bubur lambuk kg baru tu.... VW again for u :)

    ReplyDelete
  16. Bubur lambuk yang dapat free tawun2 sudah sume sedap2.
    Hehe.. ada FOC tak tawun ni agaknye..?

    ReplyDelete
  17. lbh suka masak sendiri . klu beli x sedap lah ... 2x promoted content .

    ReplyDelete
  18. naniey br start makan bubur lambuk bila dah besar..zaman sekolah dulu mmg tak makan..

    ReplyDelete
  19. Klu buat sndri pasti lebih sedap..

    ReplyDelete
  20. Bubur lambuk kampung baru memang terbaik..

    ReplyDelete
  21. my favorite tu sis..mak saya selalu buat klau nak mkn..best!

    ReplyDelete

Designed By