Breaking News

Sunday, June 22, 2014

Malaysia Ku: Purdah & EXAM

 
 Malaysia Ku: Purdah & EXAM

Malaysia Ku: Purdah & EXAM


Minggu lepas isu purdah dan Exam agak panas. Kisah seorang siswi yang diarahkan keluar dewan kerana memakai purdah semasa peperiksaan sedang berlansung untuk menanggalkan purdahnya agak extreme. Yalah setau kita isu purdah ni tak pernah dibangkitkan sebelum ni. 

Kalau mengikut update di atas, UM tak menyatakan secara jelas undang-undang di atas. Namun bila kita baca perlembagaan kat bawah ni ianya termaktub dalam perlembagaan UM 1997. Kita tak pasti samada ianya juga merupakan undang-undang yang dikuatkuasa di university yang lain.
Dalam Perlembagaan Universiti Malaya 1997, terdapat peruntukan dalam Jadual C (Arahan Am Peperiksaan) dibahagian 3 (e) yang larang pelajar memakai apa-apa pakaian yang menutup muka, pakaian yang tidak sopan dan tidak sesuai dengan keadaan, selipar, topi, seluar pendek dan sarung tangan (kecuali pelajar perubatan di klinik dan makmal) di dewan peperiksaan.
Walau apa pun kita agak setuju dengan apa yang ditulis kat atas. Kalau tak boleh pakai elok aje di nyatakan sebelum masuk dewan exam kan..So tak adalah memalukan sangat. Bila berlaku kes macam ni sure kosentrasi terganggukan..Sehingga kini UM belum bagi feedback mengenai isu di atas rasanya..harap-harap kes macam ni tak berlaku lagikan... 

p/s: Apa keburukan pakai purdah masa exam ya?

12 comments:

  1. macam-macam la skang ni...pihak U kena tampal undang2 tu...kasi semua clear...

    ReplyDelete
  2. Emmm .....susah jugakkan....dah termaktub dlm undang undang kena patuhilah kot....Yelah takut org meyamar datang pereksa ke....Ada tak agaknya kes cenggitu

    ReplyDelete
  3. Undang2 mesti dipatuhi...
    Yang ambik exam pakai seksi meksi tu pun..patut dihalau juga...kannn

    ReplyDelete
  4. undang2 di um mcm tu? xtau pulak..knapa ya agknya sedngkn u lain boleh..

    ReplyDelete
  5. undang2 buat macam tu supaya xde orang menipu time exam.. takut ada orang lain menyemar jadi kita dan jawabkan exam untuk kita.. undang2 tu ada rasionalnya
    tapi seelok2nya, x perlu la sampai halau dewan.. sekadar suruh buka purdah sudah la, masa nk check slip kehadiran..

    ReplyDelete
  6. benda kecil ja pon. pelik2 la kan

    ReplyDelete
  7. Pirdah diharam utk pljar di universiti awam dan penjawat awam.. Kalau tak silap lepas kes al-arqam tu la...

    ReplyDelete
  8. yang seksi meksi tu buat tak nampak je... emmm sha pun bab aurat ni fail jugak, on off sangat.... tapi terasa jugaklah bila siswi ni kena halal hanya sebab niqab.... haihhh

    ReplyDelete
  9. maybe boleh cakap elok-elok, bagi warning ke..mungkin takut kes penyamaran agaknya. stay strong niqabis sekalian, ikhlas dari si tudung bawal. ;)

    ReplyDelete
  10. Hmmm...xtau nk komen pe
    Cuma mgkin sbb nak elak penipuan kot?

    ReplyDelete
  11. Sampai diarahkan keluar.. takut bertukar orang kot... wallahualam..

    ReplyDelete

Designed By