Breaking News

Sunday, June 29, 2014

Minum Jus Buah-Buahan Untuk Tenaga Sewaktu Berpuasa

Minum Jus Buah-Buahan Untuk Tenaga Sewaktu Berpuasa 
Amalan Minum Jus Buah-Buahan Sewaktu Sahur

Minum Jus Buah-Buahan Sewaktu Sahur


You all tau tak amalan minum jus buah-buahan semasa bersahur amat baik untuk memastikan kita sentiasa bertenaga dan sihat sepanjang berpuasa. Kehadiran pelbagai jenis nutrien seperti vitamin, potasium dan glukosa dalam jus buah-buahan membantu mengekalkan tenaga di dalam badan. 

Kebiasaannya, ketika berpuasa badan kita cepat merasa letih, penat dan mengantuk. Keadaan ini berlaku bukan kerana kekurangan makanan tetapi ia adalah disebabkan kuantiti air di dalam badan berada pada tahap rendah.  Pengambilan jus buah-buahan segar dapat mencegah tubuh daripada mengalami dehidrasi.  
 
Apabila tubuh mengalami dehidrasi masalah utama adalah buah pinggang. Ianya berlaku kerana bila tubuh kita kekurangan air, buah pinggang akan kecut. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang. Kesan yang lain yang mungkin kita alami adalah pening dan pitam. 

 kopi menyebabkan kesan deauratik 
Kopi Menyebabkan kesan deuratik

Minum Teh/Kopi Semasa Puasa


Selain meminum air buah-buahan, kita juga digalakkan untuk menjauhi pengambilan kopi ataupun teh pada bulan puasa. Kajian menunjukkan pengambilan kopi atau teh sewaktu bersahur boleh menyebabkan kesan deuratik. Ianya dikatakan merangsang pengeluaran air kencing. Akibatnya, badan akan mengalami dehidrasi dan tekak menjadi sangat haus.

7. Bestnya Sunway Lagoon

14 comments:

  1. setuju :)
    mari ramai2 minum jus waktu bersahur or berbuka :)

    ReplyDelete
  2. Selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadan, RDZZ.

    ReplyDelete
  3. haaa..yg ni mmg bagus..er..tapi akak x leh minum bende ni pagi2..sakit perut
    salam Ramadhan

    ReplyDelete
  4. nak kena buat air jus jgk ni sis..:DD

    ReplyDelete
  5. nice sharing... jus terbaik jus kurma.. hehe.. cmpur susu sedap.. :)

    ReplyDelete
  6. jus buah-buahan segar memang elok diminum ketika berpuasa kan

    selamat berpuasa raudzah :)

    ReplyDelete
  7. Info yg baik sis.slamat berpuasa.

    ReplyDelete
  8. adei... nescafe tak pe ke?... sbb ninuman kegemaran tuuu... minum jus waktu sahur ek... okey pagi nanti laaa gagagaga terima kasih :)

    ReplyDelete
  9. Thanks for the info
    Jus buah buahan memang menyegarkan..

    ReplyDelete
  10. jus buahan elok utk menyerap asid dlm perut yg kosong sehari ketika berpuasa ... 3x kkbox

    ReplyDelete
  11. Oh.. berbuka dgn nescafe tarik pun kdg2 menyelerakan.. heaven je rasanya hehee. Thanks sharing Raudzah.. :)

    ReplyDelete
  12. husna minum air kosng je lepas minum milo.. tak sempat dah nak buat jus..:p

    ReplyDelete
  13. nife info, doktor dari HKL pun cakap benda yang sama, sekarang ni ada 30 kotak peel & fresh kat rumah utk stok ramadan.

    ReplyDelete

Designed By