Breaking News

Tuesday, July 8, 2014

Awas: Aedes Ikut Balik Kampung


Embedded image permalink
Awas: Aedes Ikut Balik Kampung

Awas: Aedes Ikut Balik Kampung


Info serius pilihan Blog Santai adalah kisah nyamuk aedes yang bakal balik kampung. Kepada rakan-rakan diluar sana yang dah beli tiket bas untuk balik ke kampung, hati-hati ya. Nyamuk Aedes mungkin ikut sekali tau. Menurut Kementerian Kesihatan, migrasi nyamuk aedes dari Lembah kelang ke seluruh negara mungkin akan berlaku secara besar-besaran sempena musim raya. Ini kerana nyamuk aedes mungkin akan "menumpang" bas express ke seluruh negara. 

Kita pun tak tau macammana proses migrasi ni berlaku. Tapi seingat kita waktu sekolah dulu, kita selalu naik bas bila balik kampung. Banyak nyamuk dalam bas, terutama waktu pagi. Agaknya nyamuk ni tidur dalam bas kot. So kepada pemilik bas express pastikan nyamuk tak ada dalam bas ya...Mungkin kena buat semburan sebelum bas digunakan. Dan kepada penumpang, sila pastikan you all memakai baju lengan panjang untuk mengelak dari gigitan nyamuk aedes ya.

7. Bahaya..Jangan Cuba..

24 comments:

  1. sembur bus tu dlu sblom bwk blik kg :P

    ReplyDelete
  2. fogging bas dulu lah nampak gayanya ni...

    ReplyDelete
  3. tak pernah terpikir pulak smpai macam nie tapi ada logiknya disitu..apa-apa pun ada benar saranan akak tu...menabung promoted content

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. makin merebak la kes denggi...menakutkan

    ReplyDelete
  5. nyumuk pun nak beraya...perlu langkah2 susulan untuk halag semua ni daripada merebak...

    ReplyDelete
  6. yealah, bas kan gelap...nyamuk suka.

    ReplyDelete
  7. Nyamuk pun nak ikut balik kampung..heheh..sekarang ni pun kes denggi semakin serius..

    ReplyDelete
  8. salam. makin banyak kes demam denggi sekarang..

    ReplyDelete
  9. tak terfikir pulak smpai mcm tu.. lepas ni kena sembur bus dlu sbelum jalan..:)

    ReplyDelete
  10. Kat S'pore pun tengah musim denggi sekarang.
    Boss kakak masuk wad dah 3 hari masuk hari ini. Kesian dia...

    Logik juga kan nyamuk ikut bas.. menakutkan pulak.

    ReplyDelete
  11. Salam RZ,
    Ianya bukan perkara yang pelik dari berlaku. Semoga dijauhkanlah dari musibah ini...

    ReplyDelete
  12. Haha... Pastikan sembur nyamuk aje lah sblum nek kete atau bas..

    ReplyDelete
  13. demam denggi membawa padah... aduhai lah nyamuk... ish..
    (beli ketam banyak2 buat sup) insyaAllah..

    ReplyDelete
  14. hehe..nyamuk pun jemu dok bandar, nak jalan-jalan gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bandar banyak asap. kat kampong udara nyaman sikit kott.

      Delete
  15. nyamuk pun nak beraya kat kg juga ma ... jetta here .

    ReplyDelete
  16. Aedis ni mmg membimbangkan.. mudah2an dijauhkan & dilindungilah kita semua... aamiin.
    Promoted content sini.. :)

    ReplyDelete
  17. Wah...bukan main nyamuk nk ikut beraya ek?

    ReplyDelete
  18. Hu2 x tau nak ckp apa dah la...

    ReplyDelete
  19. betul jugak tu..kadang-kadang kita masuk je kereta ada nyamuk..kalau kita berada di kawasan jangkitan denggi..mungkin nyamuk itu pembawa virus..ishh bahaya..

    Anak Anda Picky Eaters?

    ReplyDelete
  20. serius nak prgi sekolah dulu naik bas mmg ada..tensi je..-.-

    ReplyDelete
  21. Nyamuk aedes pun nak raya lmm jugakkkk...hehe

    ReplyDelete
  22. Hahaha.. Cam comel je nyamuk ikut balik kampung.. =)

    ReplyDelete

Designed By