Breaking News

Monday, July 21, 2014

Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL

Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL

Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL


Jalan Tuanku Abdul Rahman atau dulunya Batu Road merupakan jalan yang terkenal dan penting di Kuala Lumpur. Jalan ini dinamakan sempena Yang Di Pertuan Agung pertama Malaysia. Ia terletak di kawasan perniagaan Kuala Lumpur dan berdekatan dengan Dataran Merdeka dan Jalan Masjid India. Bila sebut jalan TAR mesti ramai yang boleh bayangkan betapa sesaknya kawasan tersebut terutama menjelang musim perayaan. Bagi warga KL, Jalan TAR boleh dianggap antara lokasi yang boleh dianggap "syurga" membeli belah untuk membeli barangan kelengkapan raya setiap tahun.

Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL

Biarpun banyak pusat membeli belah yang muncul, namun jalan TAR terus menjadi perhatian terutama bagi golongan pertengahan. Keadaan panas terik dan sesak tidak pernah menjadi penghalang kepada mereka. Ini kerana kebanyakan kelengkapan raya seperti baju kurung, baju melayu serta kuih raya boleh diperolehi di Jalan TAR dengan harga yang lebih murah. Pilihan juga lebih banyak. Jadi ianya agak berbaloi untuk diredah.

[Jalan-TAR-04.jpg]
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL
 http://1.bp.blogspot.com/-yjyfRUy6G4I/UCnMg-S2NzI/AAAAAAAAAqY/tawUTArO9hk/s400/05_kuih_muih.jpg
Jalan TAR : "Syurga" Membeli Belah Warga KL

Jalan TAR juga seolah-olah beroperasi 24 jam. Suasana malam seperti waktu siang. Penuh sesak sejak awal Ramadan. Kalau you all berkesempatan singgah disini memang boleh dapatkan rasakan kemeriahan suasana membeli belah di Jalan TAR. Ramai yang kata rambang mata. Memang betul pun. Kita pun sejujurnya suka jugak singgah kat sini. Jalan-jalan sambil cuci mata.

Pasar Malam Jalan TAR


Pada hari kebiasaan, Jalan TAR juga sentiasa sesak terutama apabila menjelang hujung minggu apabila Pasar malam Jalan TAR berlansung. Pasar Malam Jalan TAR merupakan diantara pasar malam yang terbesar di Malaysia. Ia mula beroperasi pada pertengahan tahun 1980-an di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman Kuala Lumpur. Pasar Malam Jalan TAR boleh dianggap antara tarikan utama pelancong dari dalam dan luar negara. Mereka datang untuk sama-sama menikmati pelbagai jenis makanan yang ada dijual disini serta mencari barangan keperluan.
  

30 comments:

  1. macam2 ada...banyak sangat pilihan pun lagi pening mau pilih ;-)

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum ...boleh rambang mata mcm ni ..aduh aduh aduh @_@

    ReplyDelete
  3. ingat nak cari kerepek kat sana...tapi bila memikirkan sesak.... sampai sekarang tak pergi.

    ReplyDelete
  4. rambang mata..weekend ni siaplah,mesti lagi sesak

    ReplyDelete
  5. Kan best kalau dekat... meriah tue..=D

    ReplyDelete
  6. salam. wahhh kalau saja dekat sy pun nak pegi..

    ReplyDelete
  7. Empat tahun dok kl x pnh pergi.. Sbb tak suka tmpt ssk gitu..

    ReplyDelete
  8. Tahun ini xpergi...xsanggup nak mengharungi kesesakan dan ketidakselesaan. Pilihan pula terlalu banyak sampai payah nak pilih... Namun tidak dinafikan, lokasi segalanya ada...dgn harga agak berpatutan.

    ReplyDelete
  9. agak - agak klu pagi raya pi situ , biskut dah harga lelong ke belum ... mmg ku borong !

    ReplyDelete
  10. oh my kuala lumpur... dulu kecik2 ada jugak ikut mama pergi jalan2 malam kat jalan tar ni.. suka tengok buskin2 kat sini... lama dah tak jejalan kat jalan tar ni.. makin sesakkkkkkkk.... sampai sesak nafas dibuatnya...

    ReplyDelete
  11. Bulan puasa thn ni..x sempat pergi lagi :(

    ReplyDelete
  12. hari nie jalan TAR tu jam dari pagi sampai ke petang...

    ReplyDelete
  13. tempat tempat sesak ni memang takkan den datang la.. susah nak buat pilihan. pada den biar la mahal sikit, asal dapat buat pilihan dengan tenang :)

    ReplyDelete
  14. Fuhh.. tempat tu makin nak raya jadi semakin sesak... nk jalan kaki pun jem. Tp mmg rambang mata bila tengok brg2 yg ada.. saya suka tengok seluar2 kat situ... mmg best.. :D

    ReplyDelete
  15. haah..sesak ngn org ...
    tp taun ni xpergi lg jalan sna

    ReplyDelete
  16. Memang syurga membeli belah..dulu-dulu pernah pergi.

    Entri terbaru saya dalam blog Hero Borneo

    ReplyDelete
  17. noe x pergi pun lg..klu sesak sgt...malas rasanya nk pergi... :)

    ReplyDelete
  18. Petang semalam turun KL. Asben jemput dari sana. Konon nak gi Jalan TAR, tapi gi Sogo dulu. Last2 dah kol 11mlm mmg cancel gi jalan TAR sebab dah penat. Nak balik Srmbn balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang happening lepak area sana. Depan Sogo ada Basking pulak tu. Penuhlah orang bersidai. Kitorang nek moto senang sikit nak.gerak.

      Delete
  19. Tahun ni nak kesana pulak,shopping raya...nak merasai suasana yg best.☺

    ReplyDelete
  20. Tahun ni nak kesana pulak,shopping raya...nak merasai suasana yg best.☺

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah..tahun 2016..2x pi pasar mlm jln TAR..Mmg marvellous.bulan Mac dan Disember..InsyaAllah thn 2017 ni nk pi shopping lg kat situ...byk pakaian dan minuman yg menarik dan murah...

    ReplyDelete

Designed By