Breaking News

Tuesday, August 5, 2014

16 Sekatan Dunia Terhadap Israel

 http://3.bp.blogspot.com/-a69MM96fjPU/U73hl3hv_tI/AAAAAAAAO2U/5B8_Ns8SxIY/s1600/IMG-20140709-WA0058.jpg
Kezaliman Rejim Zionis Di GAZA

Sekatan Dunia Terhadap Israel


Ramai yang mendakwa, Kempen Pro Palestin yang dikenali sebagai "Boycotts, Divestment & Sanctions" yang merupakan sekatan yang dikenakan ke atas Israel telah memberikan impak. Sejauhmanakah kebenaran dakwaan tersebut, kita tak pasti, tapi kalau setiap negara benar-benar serius mengenai isu ini, kita pasti ianya tidak mustahil.

Jom kita tengok apakah antara sekatan dan usaha yang telah dijalankan untuk mengekang kuasa Israel:

Sekatan Dunia Terhadap Israel
Sekatan Dunia Terhadap Israel

Dec 2013 - Romania tidak benarkan rakyatnya bekerja untuk syarikat israel di tanah Palestin yang dirampas.

Dec 2013 - American Studies Associations undi untuk sertai kempen boikot Akedamik Israel.

Jan 2014 - Wang EU tidak dibenarkan dihantar ke Institusi Israel di Tebing Barat, Golden Heights dan Timur Jerusalam.

Feb 2014 - Bank Denmark, Danske Bank henti pelaburan di bank Israel, Bank Hapoalim, Afrika israel Investment and Danya Cebus - syarikat yang terlibat dalam pembinaan rumah penduduk israel di tanah Palestin.

Sekatan Dunia Terhadap Israel
Sekatan Dunia Terhadap Israel

5 Jun - Syarikat Kesalamatan terkemuka Britain, G4S umum tamatkan kontrak penjara Israel dalam tempuh 3 tahun.

Perancis, Jerman, Belanda dan Sepanyol dan united Kingdom meenasihati rakyat mereka tidak berurusniaga dengan penduduk israel di tanah Palestin.

20 Jun - Gereja Presbyterian (USA) undi untuk jual saham Caterpillar, Hewlett-packard dan Motorola Solutions berjumlah $21juta (RM67 juta )

Jun 2014 - Kerajaan Chile gantung rundingan perdagangan bebas dengan Israel. Chile mempunyai penduduk palestin paling ramai di luar Timur Tengah.

Jika mereka boleh lakukan, Malaysia pasti lebih mampu kerana Malaysia sebuah negara islam dan kita semua adalah penyokong kuat anti keganasan dan kezaliman Israel di Tebing GAZA. Pastikan Malaysia Tidak Menjadi Rakan Sekutu Israel.

1. Wajah Baru Mulai 14 Jun 2014
7. Bahaya..Jangan Cuba

22 comments:

  1. kesian tengok anak-anak yg menjadi mangsa

    ReplyDelete
  2. benci dengan puak zionis yang kejam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya sangat benci dengan kezaliman dorang.
      Macam Firaun kott..ke teruk lagi?

      Delete
  3. dalam hal ni, iolss rasa elok kalau disekat semua ekonomi israel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Farah.
      Biar dia telan je McD makanan penyebab penyakit tu yang dia cipta untuk rosakkan kesihatan manusia sejagat!

      Delete
  4. salam. padanla tu kena sekat..taunya nak merampas hak orang ja..

    ReplyDelete
  5. Sekarang ni rakyat seluruh dunia makin ramai yang buka mata tentang kekejaman Zionis ni. Cuma kerajaan masing-masing je yang masih ramai endah tak endah. Boikot terhadap Zionis bukan hanya pada ekonomi, malahan boikot terhadap pemindahan sains dan teknologi kepada mereka juga mula digerakkan oleh saintis-saintis terkemuka dunia termasuklah Stephen Hawkings.

    ReplyDelete
  6. semoga kekejaman mereka segera berakhir...

    ReplyDelete
  7. timm xtau nk boikot ape..sbb dduk terperap kat umah jer..huhu..mmg x mmbeli pape pun..or mkn kt lua..hoho..

    ReplyDelete
  8. Lama2 kelamaan yg batil ttp akan kalah juga walaupun berbagai2 cara mereka gunakan... berdoa & terus kita berdoa utk kejayaan Gaza & seluruh umat Islam...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...semoga makin ramai negara yang mengenakan sekatan keatas Isreal...menabung oldtown sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. sedih tengok anak kecil tidak bersalah terkorban, sayu hati..

    ReplyDelete
  11. jika semua pihak serius dalam isu boikot ni...pasti impak akan lagi besar

    ReplyDelete
  12. terbaik entry ni..rakyat malaysia dan dunia pun dah terbukak mata.. sekiranya smua pkara ini dilakukan aknmemberikan impak yg besar.. bersemnagat baca sambil tempah tket ke korea!

    ReplyDelete
  13. sekarang isu keganasan Israel bukan berkaitan Islam semata-mata..ia adalah isu global yang menjadi perhatian dunia

    Entri terbaru saya dalam Blog Hero Borneo

    ReplyDelete
  14. Kerajaan msia??? masih berurus niaga dengan israel... ermmmm....

    ReplyDelete
  15. Bila satu dunia bersatu hati... Mereka akn kalah juga..

    ReplyDelete

Designed By