Breaking News

Tuesday, August 19, 2014

Awas : Bakteria Dalam Air Minuman

http://2.bp.blogspot.com/-6EhuIcr-OYU/UTNKxOTsWfI/AAAAAAAAEAg/JqiSBGkonG0/s1600/air+masak.jpg 
Bakteria Dalam Air Minuman

Bakteria Dalam Air Minuman


You all pernah beli air minuman dari mesin layan diri tak? Biasanya mesin menjual air ni banyak terdapat di bangunan pejabat, kediaman dan universiti atau kolej. Kalau pernah hati-hati ya kerana air minuman tersebut didapati telah tercemar serta mengandungi beberapa jenis bakteria berbahaya seperti E. coli, Koliform dan bakteria bertoksin Clostridium perfringens.  

Bakteria ini merupakan jenis bakteria yang sama terdapat di dalam air kumbahan yang tidak dirawat manakala Koliform dan Clostridium perfringens adalah merupakan bakteria yang sama terdapat dalam najis manusia dan juga haiwan. Bakteria ini boleh menyebabkan kekejangan, cirit-birit dan masalah pencernaan yang lain.

Air dari mesin ni selalu menjadi pilihan ramai kerana kosnya hanya kira-kira 20 sen seliter berbanding air botol, yang kosnya boleh mencecah lebih dari RM2 untuk jumlah yang sama. So kepada sesiapa yang pernah terbeli atau terminum, kena lebih hati-hatiya. Biar kena bayar lebih sikit asalkan selamat k...

24 comments:

  1. Betul tu, klu filter tak kena servis, risiko mndpt jangkitan sgt tinggi..

    ReplyDelete
  2. salam. eee...seram la macam ni...confirm lepas ni takkan guna!

    ReplyDelete
  3. Dulu pernah dok beli jgak air yg kt mesin tu. Alhamdulillah skarang dh tak.. takut plak bila dngar, nsib dh tak beli kt situ..:)

    ReplyDelete
  4. masa dengar dalam berita pun dah ngeri

    ReplyDelete
  5. Nak kena lebih berhati-hati selepas ini dengan air minuman ni.

    ReplyDelete
  6. saya suka air yg sudah dimasak lagi selamat

    ReplyDelete
  7. Mujur tak pernah beli air murah2 tu..

    ReplyDelete
  8. owh.. kene jaga2 ni..
    jemput join segmen ni
    http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/08/9-awesome-blogs-of-month.html

    ReplyDelete
  9. tak pernha beli tapi pekerja asing sini ada gak membeli sebelum mereka ke tempat kerja.

    ReplyDelete
  10. kekadnang kesin pd mereka tua tak larat ada beli airkan...kalau tak tahu lagilah mereka tak bersalahkan dalam hal ini mcm kes aniaya jer..kejam orang yang kaut untung macam tu.whualam

    ReplyDelete
  11. Mmg berbahayalah mcm tu... klu boleh lebih baik dielakkan dari menggunanya...

    ReplyDelete
  12. syukurr tak pernah beli dan minum pun...

    ReplyDelete
  13. Better get a Panasonic filter and put at our water tap, then cook the water before drinking. This is better than buying from outside.

    ReplyDelete
  14. Air yang ada penapis akan menjadi lebih bahaya jika penapisnya tidak ditukar atau dibersihkan

    ReplyDelete
  15. ohhh kat rumah memang fully guna air mesin tu....

    ReplyDelete
  16. Minum air tapis je... Tu pun dimasak dulu...

    ReplyDelete
  17. Thank you, nanti saya kena hati-hati lah ni >.<

    Info yang saya nak share, sekiranya memerlukan servis membina laman web, layari http://www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my

    Thank you

    ReplyDelete

Designed By