Breaking News

Wednesday, August 13, 2014

Kes Ebola Pertama Di Malaysia?

 
Virus Ebola (Klik Imej Untuk Besarkan)

Kes Ebola Di Malaysia


Kes Ebola dah merebak ke Malaysia? Biar betul. Jangan main-main tau. Penyakit ni bahaya. Pada yang masih blur tentang isu ni, sebenarnya semalam ada yang whatsapp kata Virus Ebola telah merebak ke Malaysia. Dalam whatsapp tersebut  ada beberapa gambar seorang kanak-kanak perempuan yang dikatakan telah dijangkiti wabak tersebut hingga mengalami bengkak teruk pada kedua-dua kakinya. Simpton yang dialami oleh kanak-kanak tersebut sama seperti dalam gambar ni.


http://www.centrometeoitaliano.it/wp-content/uploads/2014/04/virus-ebola-sintomi-allarme-300x196.jpg
 Simptom Pesakit Ebola?

Bila kita tengok gambar kita pun tak pernah terfikir ini Simptom Virus Ebola coz bila baca ia hanyalah demam biasa yang mungkin berakhir dengan kematian.Tak pasti kenapa ada kesan gelembong seperti terkena air panas muncul. 

Berita di atas bagaimanapun dinafikan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.  Menurut beliau laporan tersebut adalah tidak benar dan hanya khabar-khabar angin. Sehingga kini tiada sebarang kes kuarantin bagi penyakit itu dilakukan. Beliau juga menyelar tindakan menyebarkan khabar angin tersebut dan menyifatkan ia sebagai perbuatan tidak bertanggungjawab. Alhamdulillah..

Untuk penyebar yang berkaitan, janganlah buat macam tu. Kita mohon dijauhkan dari penyakit ni bukannya "menjemput" ia ke Malaysia k. Kalau tak pasti pergi buat check up. Dapatkan rawatan segera. Then kalau sah dan nak sebarkan sebagai peringatan should be ok. 

Apa-apa pun kita semua kena jaga diri dan berdoa supaya terhindar dari wabak yang serius ni yang telah pun mengakibatkan lebih daripada 1,000 kematian.

27 comments:

  1. terbaca jugak pasal benda ni tadi, khabar angin banyak sangat menular sekarang ni

    ReplyDelete
  2. Virus Ebola ni menyeramkan. Huhu.

    ReplyDelete
  3. Takut tengoknya.. macam sakit je :(
    baru nak update pasal ni, rupanya tak benar ya...?? nasib baik.. kalau tak nanti wrong info lagi... gambar kanak2 tu pun ada...

    ReplyDelete
  4. salam aidilfitri kak, byk dengar dah ni ebola, kena hati hati

    ReplyDelete
  5. Dapat juga whatsapp pasal ni semalam.. takut plak tengok gambar tu...

    ReplyDelete
  6. berkunjung kemari dalam rangka menyambut hari 17 agustus hehehe.... ditunggu kunbalnya ya, o iya minal aidin walfaidin jg ya

    ReplyDelete
  7. minal aidin walfaidi ya pak mohon maaf lahir batin

    ReplyDelete
  8. datang berkunjung sambil menyimak, tdk lupa mengucapakn mhn maaf lahir batin pak

    ReplyDelete
  9. Hmm.. berita tak betul laju je tersebar.

    ReplyDelete
  10. Tak baik sebar benda palsu, nak2 yg mcm gini...

    ReplyDelete
  11. Mmg risaulah ttg penyakit2 ni... tp tak baiklah buat mcm tu. Inilah salah satu yg memberi kesan negatif kpd media sosial juga... x eloklah...

    ReplyDelete
  12. td tgk berita dia ckp berita ni palsu sis...
    Moga Allah sentiasa menlindungi kita..

    ReplyDelete
  13. Harap betul la berita ni palsu. Takut la kan..

    ReplyDelete
  14. Sapelah yang suka sebar rumours?
    Menakutkan rakyat Malaysia je.
    Karang tak pasal-pasal kitorang kene standby pulak.

    ReplyDelete

Designed By