Breaking News

Saturday, August 9, 2014

Petai Dan Strok


 Embedded image permalink
Petai Dan Strok

Petai Dan Strok

 
Kalau sebut petai, mesti ramai yang boleh bayangkan bau dia yang kurang menyenangkan. Petai ni memang bukan pilihan kita tapi bila baca artikel ni tak sangka pulak ada khasiat yang tersendiri rupanya petai ni. So pada sapa-sapa penggemar petai, you all tak perlu risau coz you all semua dah terselamat daripada daripada risiko serangan strok tau.

Selain daripada menghalang serangan strok, petai juga dikatakan boleh merawat masalah hati (liver), busung dan juga bengkak buah pinggang.

Petai ni juga boleh dianggap pokok serbaguna kerana selain dari buahnya, daun serta akar pokok petai boleh digunakan sebagai rawatan. Daun petai boleh direbus untuk diminum bagi merawat demam kuning. Manakala akarnya juga boleh direbus untuk diminum bagi merawat kencing manis. Hmmm...banyak khasiat petai ni kan...  So sapa-sapa yang makan petai ni kiranya memang berbaloilah walaupun baunya kureng sikit...

17 comments:

  1. salam kunuungan selamat follow..selamat berbelog juga ya

    ReplyDelete
  2. hehe..memang suka petai!tapi elak dari makan time kerja n kat luar, takut ganggu orang..huhu

    ReplyDelete
  3. Petai....terbaik
    Salam hujung minggu Raudzah

    ReplyDelete
  4. petai memang sedap..fevret ni..buat ulam dan sambal petai.

    ReplyDelete
  5. begitu sekali khasiatnya... mama pulak tak makan petai

    ReplyDelete
  6. sha pulak memang gila petai !! petai rebus & jeruk...peberet sangat !!

    ReplyDelete
  7. Wahh menarik ni.. saya mmg suka makan petai. Lebih2lagi kalau pekena dgn ikan bakar & kicap cili tu.. fuhh menyengat!!..
    bliv sini.. :D

    ReplyDelete
  8. petai sedap. hihihi. alhamdulillah, banyak manfaat petai ni :)

    ReplyDelete
  9. Nice sharing..baru tahu ni..kalau dah nama sayuran, memang banyak khasiatnya kan..kadang-kadang yang orang tak suka tu lagilah banyak khasiatnya.. terima kasih kongsi khasiat peta ni.. ^_^

    ReplyDelete
  10. Betul ke tu...ermmmm..
    Takpe, boleh try.
    Tapi, saya mmg x suka masuk toilet yang kuat bau petai or jering.
    Saya

    ReplyDelete
  11. faveret hubby noe ni...tp noe x suka..

    ReplyDelete
  12. Okje boleh aje makan petai ni.....tp tulah .....buang air bau petai hehe....Kalau byk khasiatnya bagus benolah....boleh makan petai bamyal banyak...

    ReplyDelete
  13. Wow, I just know that petai is so good. But still I dun like the taste.

    ReplyDelete
  14. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia by kak maria..selamat hari raya kak,maaf zahir batin... Salam syawal, salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete

Designed By