Breaking News

Tuesday, September 30, 2014

Kisah Teksi Di KLIA2

Kisah Teksi Di KLIA2

Kisah Teksi Di KLIA2


Last week, for the first time kita ambil teksi dari KLIA 2 agak lewat. Nearly pukul 12.00 tengah malam. Kita orang beli ticket around 11.15. Suspen juga coz takut tak dapat teksi before midnight. Kalau selepas pukul 12, teksi akan kenakan double charge. Untuk mengelakkan dari terkena double charge, kita orang pun rushinglah. Tapi knowing KLIA2 memang berpusing-pusing. Jauhnya kena jalan kaki...

Then bila sampai kat level 1, Alhamdulillah orang tak ramai lagi. Lega. So kita orang fikir tak adalah kena que lamakan coz normally senang aje dapat teksi kat airport ni sebenarnya. Unfornutely sangkaan kita orang salah. Masa tu tak ada teksi yang sampai. So kena tunggu lama. By the time ada teksi yang sampai, que dia punyalah panjang. Tapi of courselah kena beraturkan dan tunggu giliran masing-masing. Masa tu ramai yang dah tak puas hati. Kami suspect driver taxi sengaja tak nak datang awal coz nak tunggu selepas 12 tengah malam. Actually masa que tu ramai foregners sebenarnya. So bila jadi macam tu, memang is quite bad for our country.

It happens that, sebelah our friend ada sorang foreigner ni. Marah betul dia. Siap cakap, Malaysia is the worse country yang dia pernah pergi. Dia bagitau we all, driver taxi memang purposely buat macam coz nak charge double..Hmmm..memang terasalah...tapi nak buat macammana kan. Kami pun rasa benda yang sama. Cuma tak adalah jadi batu api memburukkan negara sendirikan.



And setelah hampir 45 minit berdiri di situ, kami tengok punyalah banyak taxi yang sampai. Rupanya dah pukul 12. No wonderlah one after another masuk...So nak marah kat that lady tadi pun tak boleh coz it looks like what she has in mind memang betul pun...Hmmmmmmm...

Then masa dalam teksi kita orang borak-borak dengan pakcik driver teksi kenapa jadi macam tu. According to pakcik tu, KLIA2 ada contract dengan lebih kurang 1000++ driver teksi. Banyak tu. So mana pergi yang lain lagi ya... Namun pak cik tu tak adalah mengaku memang dia orang purposely buat macam tu untuk double charge customer. Cuma dia ada bagitau sebagai driver dia orang dapat 9% dari tambang yang dikenakan. So bila we all kira roughly malam tu dia hanya dapat around RM4 untuk perjalanan kami. So kalau double payment dapatlah RM8 kan. Hmmm..kesian juga tapi tak eloklah buat macam tukan..Sebenarnya dia orang tak perlu buat macam tu coz kalau dia orang datang cepat boleh buat a few rounds lagi. So at the end of the day sama jugakkan pendapatan dia orang.

Wah panjangnya luahan hati kita..Tapi Itulah pengalaman pertama kita menggunakan teksi airport selepas tengah malam. You all ada experiance macam ni tak?


27 comments:

  1. wow..memang avoid naik teksi tengah malam.tapi tulah, nak marah driver teksi tu pun tak boleh.diorang nak cari makan

    ReplyDelete
  2. pernah guna teksi tgh malam. nasib baik jarak x jauh. kalau tak mau berbinar nengok tambang teksi.

    ReplyDelete
  3. Tak pernah lagi guna teksi tengah2 malam.. Tapi kenapa sikit benar komisyen diorang dapat..

    ReplyDelete
  4. oh begitu ye keadaan malam, tak pernah lg waktu malam, tp good info. Tq :)

    ReplyDelete
  5. belum pernah lagi ke KLIA2..hari tu masih kat LCCT lagi...

    ReplyDelete
  6. klia 2? hehehe... blom sampai lagi... :D perak nyer aku nie...

    ReplyDelete
  7. tak pernah lagi guna teksi kat klia..tapi kesian jugak la pakcik teksi..dapat 9% je dari overall tambang yang berpuluh-puluh tu..btw AB singgah sini nak jemput tuan tanah join Giveaway AB..sudi-sudikanlah ye

    http://aksarabiruu.blogspot.com/2014/10/giveaway-by-gobokita-aksara-biru.html

    ReplyDelete
  8. ada insan yang masih tamak dengan duit atau terpaksa untuk dapatkan duit lebih

    ReplyDelete
  9. memang betul pun... kebykan amik kesempatan... dan adab pun kurg kt jalan raya..

    ReplyDelete
  10. Actually.. saya pun ada came across status kt fb dari kawan2 dulu ttg masalah teksi kat klia ni..Mcm bnyk muslihat je nk perbanyakkan income sbb kononnya org2 dari klia ni bnyk duit.. hhmmm... sabarlah. Inilah kelemahan yg bnyk berlaku, tp pihak yg sepatutnya buat2 mcm buta je... wallahualam..

    ReplyDelete
  11. Kita pun marah inikan lagi depa tourist....Tak taulah nak cakap apa.....memasing berebut nak meraih rezeki demi sesuap nasi....semoga ada keikhlasan dlm diri memasing supaya Allah menggandakan rezeki kita

    ReplyDelete
  12. so far x ada lagi pengalaman macam ni...

    ReplyDelete
  13. Tak sepatutnya jadi macam tu...melibatkan reputasi negara kita juga

    ReplyDelete
  14. experience tu takdelaa... tapi kat rawang pun pakcik2 ulat teksi bersepah buat double charging.... hurm... teksi dah ramai sangat sekarang, yela berapa sen sangat bawak teksi ni kak raudzah tapi tak baiklah menipu camtu kan...??

    ReplyDelete
  15. rosak rosak cakap bahasa apa ni....campur melayu english

    ReplyDelete
  16. michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net/
    nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
    soccer jerseys, http://www.soccerjerseys.us.com/
    mulberry outlet, http://www.mulberryoutlet.com.co/
    lacoste polo shirts, http://www.lacostepoloshirts.cc/
    michael kors outlet, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    ralph lauren uk, http://www.ralphlauren-outletonline.co.uk/
    toms outlet, http://www.tomsoutlet-stores.com/
    polo ralph lauren, http://www.poloralphlauren.us.org/
    nike free uk, http://www.nikefreerunning.org.uk/
    ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
    christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
    michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
    cheap nhl jerseys, http://www.nhljerseys.us.com/
    the north face clearance, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
    north face outlet, http://www.thenorthface.me/
    rolex watches uk, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
    coach outlet online, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
    louis vuitton bags, http://www.louisvuittonbag.us.com/
    mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
    chanel handbags, http://www.chanelhandbags-outlet.us.com/
    michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletusa.net/
    cheap oakley sunglasses, http://www.cheapoakleysunglassess.us.com/
    the north face uk, http://www.thenorthfaces.org.uk/
    jordan shoes, http://www.jordan-shoes.us.com/
    hollister uk, http://www.hollistershirts.co.uk/
    oakley sunglasses, http://www.wholesaleoakleysunglasses.us.com/
    abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
    0926maoqiuyun

    ReplyDelete

Designed By