Breaking News

Sunday, September 7, 2014

Saman RM300 Jika Guna "Strobe Light"

 
Saman RM300 Jika Guna "Strobe Light"

Saman RM300 Jika Guna "Strobe Light"


Saman RM300 Jika Guna lampu tambahan (Strobe Light). Inilah larangan terbaru yang telah dikeluarkan oleh JPJ setelah mendapati penggunaan aksesori lampu strob merupakan salah satu faktor yang menyebablan berlakunya kemalangan di jalanraya. Larangan ini akan berkuatkuasa mulai 1 November 2014. 

So kereta you all ada pasang "Strobe Light " tak? Kalau ada silalah kembali kepada yang asal ya. Ingat, hanya tiga warna dibenarkan untuk lampu kenderaan di jalan raya iaitu lampu brek berwarna merah, lampu isyarat kenderaan berwarna kuning dan lampu utama berwarna putih. 

 
Mengesan Nombor Pendaftaran

Operasi Khas Mengesan Nombor Pendaftaran dan Penggunaan 'strobe light' pada kenderaan akan dilancarkan mulai 1 Oktober depan diseluruh negara. Surat peringatan akan dikeluarkan kepada yang ingkar. Namun selepas 1 November, pengguna jalan raya yang melakukan kesalahan yang sama akan dikenakan denda tidak melebihi RM300.  So kalau ada yang dah "terpasang" tukarlah sekarang ya dan pastikan kita guna no pendaftaran yang betul k.

14 comments:

  1. Huhu..so scary. Ape pun tak boleh. *sigh*

    ReplyDelete
  2. Semua kereta di rumah kakak tak ada pasang accessories yg special macam ini semua dik. Biasanya kami cuma pasang sarung baru dan tinted glass aje. Ada lebih sikir tukar rim itu ajelah... (kereta org tua hihi....)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah k.zakie.
      Owh..strobe light ke namenye?
      Kalau dah akibatkan increment of accident cases, memang patut Saman.
      Saya pun memang silau + sakit kepala kalau nampak lampu ni waktu malam.

      Delete
  3. standard je..janji enjin kereta elok semua dah...

    ReplyDelete
  4. Siapa yg dah pasang tu kenalah tukar balik hehee.. :D

    ReplyDelete
  5. Mmg berlebihan aksesori punca byk berlaku kemalangan jalan raya ni kak. Yg standard pun dah cukup kan

    ReplyDelete
  6. orang kita yang pelik ar tu dia suka buat heeee

    ReplyDelete
  7. alamak kena tukar lampu ni ^^

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/09/loom-bands-boleh-membawa-maut-kepada-kanak-kanak.html

    ReplyDelete
  8. Nasib hubby tak suka bela kereta ....dia lebih suka pakai je apa yg ada...Senang mak hehe

    ReplyDelete
  9. Mmg patut pun.. Sakit mata orglain..

    ReplyDelete
  10. guna lampu standard sj bah,,,,,,sport light kuning perlu juga kalau hujan dan berkabus supaya pemandu kereta lain boleh nampak sama kita punya kereta

    ReplyDelete

Designed By