Breaking News

Saturday, October 18, 2014

Dia Kembali Setelah 100 Juta Tahun Mengembara

Komet Siding Kembali Setelah 100 Juta tahun menegmbara
Dia Kembali Setelah 100 Juta Tahun Mengembara
Jika you all berminat dengan dunia astrologi, kita ada satu artikel menarik yang ingin dikongsikan dengan you all mengenai kisah sebuah komet yang dikenali sebagai Siding Spring. Komet ini dipercayai berasal dari Debu Oort berbilion tahun dahulu dan tidak berubah bentuk sehingga sekarang. 

Yang menarik dan unik mengenai komet adalah kisah pengembaraannya mengelilingi matahari sejak empat setengah bilion tahun yang lalu. Dan pada hari esok, komet siding spring akan melintasi planet Marikh. Kali terakhir ia melintasi Marikh adalah kira-kita satu juta tahun dahulu. Dan ia juga hanya akan kembali sejuta tahun akan datang. hmmmm...tempoh yang sangat lama. Bayangkan betapa tuanya usia bumi..
Komet Siding Kembali Setelah 100 Juta tahun menegmbara
Siding Spring Kembali Setelah 100 Juta Tahun Mengembara

Komet Siding Spring secara relatifnya bersaiz kecil dengan kelebaran 1.6 kilometer dan bergerak pada kepantasan 202,000 kilometer sejam. Komet ini tidak mempunyai permukaan yang pejal melainkan timbunan debu bagaikan bedak talkum sahaja. Salah satu daripada sebab mengapa komet siding spring masih 'hidup' adalah kerana ia mengembara jauh dari matahari. Oleh yang demikian ia kekal beku pada kebanyakan masa. Kalau tak mungkin dah tak ada kot..
Komet Siding Kembali Setelah 100 Juta tahun menegmbara
Siding pring Kembali Setelah 100 Juta Tahun Mengembara
Dan esok, pada ketika ia menghampiri planet Marikh, kedudukannya adalah pada jarak 139,500 kilometer (88,000 batu) iaitu sangat hampir dengan permukaan planet Marikh menurut kiraan astrologi. Dan jika komet ini melintasi bumi, ia akan berlaku pada kedudukan sepertiga daripada jarak bumi dengan bulan.

20 comments:

  1. thanks for sharing dear, memang berminat dengan ni...

    ReplyDelete
  2. kalau baca pasal astronomi ni, memang best...dulu berangan gak jadi astronaut...tapi tak kesampaian...thanks for sharing...^_^

    ReplyDelete
  3. wahhh memang seronok kalau baca astronomi... pernah cita2 nak jadi astronaut

    ReplyDelete
  4. wah! timm suka bca tntang astrologi,,menarik kan dunia ciptaan Allah ni..

    ReplyDelete
  5. hmm..menarik la sis...kathy kurang tau pasal hal sebegini..

    ReplyDelete
  6. akan melepasi bumi ke mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin melintas mungkin tidak, tapi marikh pasti azwadz..

      Delete
  7. Mungkin tidak sempat kembali sejuta tahun akan datang kerana masa tu sudah kiamat!

    ReplyDelete
  8. Menarik ni.. saya suka juga bab2 bintang2 ni. Thanks sharing Raudzah..
    Promo content.. :)

    ReplyDelete
  9. tudiaa lamanya nak ambek masa utk berjumpa bumi semula..

    ReplyDelete
  10. wah menarik sis..
    subjet ini antara subjet yg pling best nak belajar,,
    event baca panjang2 pun bleh layan..
    tq sharing,,, :P

    ReplyDelete
  11. woww, lamaa gilaaa sampai sejutaaa.

    ReplyDelete
  12. Kadangkala mcm tak masuk akal kan... macam mana boleh tau komet yg sama selepas 100 juta tahun sedang teknologi estronomi baru jer berkembang tak sampai beratus tahun... Inilah kecanggihan teknologi!

    ReplyDelete
  13. Memang suka bab astronomi ni..hehe.

    ReplyDelete
  14. lama putaran masanya ... 2x rhb

    ReplyDelete
  15. kalau pasal astronomi, mulalahh berangan nak naik atas angkasa, tinggal sana... hahaha

    ReplyDelete

Designed By