Breaking News

Saturday, October 25, 2014

Hukum Karma

Hukum Karma & Masyarakat Bali

Salam Awal Muharam untuk semua pembaca Blog Santai. Hari ni kita nak berkongsi satu cerita menarik mengenai hukum karma dan kaitannya dengan masyarakat Bali. Bagi yang pernah pergi ke Bali, you all mesti perasan Bali sangat selamat. Sebab tu kalau nak ronda-ronda kawasan sekitar atau shopping pada waktu malam, relax aje. Perasaan takut tu tak ada atau kurang berbanding Malaysia. 

You all nak tau kenapa jadi macam ni? Sebenarnya kebanyakan mereka sangat percaya dengan hukum karma. Dalam erti kata lain mereka sangat percaya kalau buat baik akan dibalas baik dan buat jahat akan dibalas jahat. Inilah kepercayaan yang sangat basic dalam islam kan. Namun jangan terkejut kalau kita katakan hampir 99% daripada penduduk Bali adalah berugama hindu. Hmmm...Camne tu...

Dan satu lagi sikap yang kita sangat respect dengan dia orang adalah cara mereka menghormati majlis. Menurut mereka-mereka yang kita temui, penduduk Bali memang terkenal dengan sifat "taat" terutamanya apabila melibatkan majlis keagamaan. Kebanyakan mereka sanggup berhimpun berjam-jam lamanya atau mungkin seharian jika berada dalam majlis keagamaan. Kalau kat malaysia ni nak kekal duduk satu jam dalam majlis agama pun susahkan..Ada je halangan. Kejap aja saf penuh. Setengah jam kemudian dah tinggal separuh atau suku...Nak gi tolilet lah, nak buat panggilan talipon, kebaslah..macam-macam lagilah he..he. 

Itulah antara perkara menarik yang kita belajar tentang masyarakat Bali. Kalaulah rakyat Malaysia boleh bersikap macam ni, alangkah bagusnya kan...


24 comments:

  1. teringinnya nak pergi Bali bila baca ni...hehe

    ReplyDelete
  2. jika diikut apa yang sudah agama Islam ajar..sebenarnya kita akan jadi lebih bagus...tapi dah nak buat macam mana setiap orang ada perangai masing-masing

    ReplyDelete
  3. owh, baru tau..kira selamat lah di sna eh? ptutlh rmai org suka melncong ke sana..

    ReplyDelete
  4. Informasi menarik. Thanks sharing..:)

    ReplyDelete
  5. sgt jauh beza dgn masyarakat malaysia.. karma slah 1 kepercayaan msyarakt hindu. nanti kna ke sana juga la :)

    ReplyDelete
  6. hindu sebut karma, tapi islam lebih releven bila sebut qada & qadar... dua perkara ni sama sebenarnya :) kekadang sha lebih suka dengan kepercayaan agama lain, bagi mereka yang kuat agama, diorang taat... dan yang pasti, kebanyakkan yang taat ni tak suka pandang rendah orang lain....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang baik kita follow kan Sha...Islam sepatutnya jadi role Model..

      Delete
  7. Itulah.. kdg2 kita sbg umat Islam berasa malu bila agama lain lebih mempraktikkan kepercayaan mereka. Diantara kita pula asyik mempertikaikan hukum yg dah tentu2 jelas nyata... wallahualam.

    ReplyDelete
  8. Betul. Kalaulah rakyat Malaysia macam ni.
    Nama je Islam, perangai Nauzubillah - mencuri, merogol, membunuh.

    ReplyDelete
  9. Kalau ikutkan, setiap agama menekankan sifat-sifat baik di kalangan pengikutnya.
    Cuma pengikut je yang x taat.

    ReplyDelete
  10. semoga kita buat yang lebih baik daripada apa yang mereka lakukan..

    ReplyDelete
  11. org islam pun dah ramai yg buat tak baik dpt hukum karma atau selalu org sebut dpt cash dr Allah . algkah bagusnya kalau orang islam takutkan bayaran cash dari Allah mcm mrk juga . barulah aman media sosial dr 'peperangan ' ... rhb dear .

    ReplyDelete
  12. michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net/
    nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
    soccer jerseys, http://www.soccerjerseys.us.com/
    mulberry outlet, http://www.mulberryoutlet.com.co/
    lacoste polo shirts, http://www.lacostepoloshirts.cc/
    michael kors outlet, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    ralph lauren uk, http://www.ralphlauren-outletonline.co.uk/
    toms outlet, http://www.tomsoutlet-stores.com/
    polo ralph lauren, http://www.poloralphlauren.us.org/
    nike free uk, http://www.nikefreerunning.org.uk/
    ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
    christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
    michael kors handbags, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
    cheap nhl jerseys, http://www.nhljerseys.us.com/
    the north face clearance, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
    north face outlet, http://www.thenorthface.me/
    rolex watches uk, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
    coach outlet online, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
    louis vuitton bags, http://www.louisvuittonbag.us.com/
    mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
    chanel handbags, http://www.chanelhandbags-outlet.us.com/
    michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletusa.net/
    cheap oakley sunglasses, http://www.cheapoakleysunglassess.us.com/
    the north face uk, http://www.thenorthfaces.org.uk/
    jordan shoes, http://www.jordan-shoes.us.com/
    hollister uk, http://www.hollistershirts.co.uk/
    oakley sunglasses, http://www.wholesaleoakleysunglasses.us.com/
    abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
    0926maoqiuyun

    ReplyDelete

Designed By