Breaking News

Monday, October 20, 2014

Isi Petrol Ikut Liter Lebih Jimat?

Isi Petrol Ikut Liter Lebih Jimat?

Isi Petrol Ikut Liter Lebih Jimat?


Isi Petrol Ikut Liter Lebih Jimat berbanding ikut Ringgit? Betul ke? Kalau you all nak tau inilah antara tips penjimatan petrol yang hangat diperkatakan sekarang. Samada ianya benar-benar berkesan atau tidak kita tak pasti coz kita tak pernah cuba lagi.

Namun berdasarkan pengakuan beberapa orang pengguna, amalan pengisian petrol mengikut liter mempunyai kelebihan kerana pemandu boleh mengetahui jumlah penggunaan minyak bagi setiap liter. 
Sebagai contoh, pemandu yang mengisi petrol RON95 sebanyak 20 liter pada harga RM2.30 seliter hanya perlu membayar RM46. Ini adalah lebih baik daripada isi RM40 kerana jumlah minyak yang diperolehi adalah 17.39130434783 liter sedangkan nozzle hanya menyukat dua tempat perpuluhan sahaja. Maknanya pengguna rugi 0.0013043 bagi setiap pengisian RM40. 
Secara logiknya teori di atas memang betul biarpun secara amnya masih ramai yang mempertikaikan keberkesanan teori yang digunakan. Tambahan pula ada sesetengah stesen minyak yang mengambil kesempatan mengubahsuai meter pada pam minyak. Jadi jika kita mengisi minyak mengikut liter, secara tak lansung kita dapat menyemak dan memastikan wang yang dibayar sepatutnya bergantung kepada jumlah liter. Ada rationalnya disitukan. Jadi you all boleh cuba dan bandingkan kesannya...betul ke tak?


16 comments:

  1. dah banyak baca tentang ni...tapi until today tak pasti keberkesanannya sebab tak pernah cuba :)

    ReplyDelete
  2. belum pernah mencuba lagi sehingga ke ketika ini...isi main hentam jer...

    ReplyDelete
  3. saya tak tahu apa2... hehehe *budak lagi nhe* hohoho

    ReplyDelete
  4. Itulah kakak ada terbaca hal ini dan ada terima whatsApp cuma macam rasa janggal kalau kata nak isi tanak ikut liter sebab biasa kita kan sebut jumlah duitnya contoh nak 50 ringgit.. nak tukar cakap nak 20 liter tapi masih tak terbuat sampai sekarang..

    ReplyDelete
  5. Salam singgah petang...Diana selalu isi guna RM pula...tak pernah cuba guna liter....

    ReplyDelete
  6. dah cuba 2 kali...masih dalam pemantauan...belum berani kata berkesan ke tak...^_^

    ReplyDelete
  7. Nnt pening pula cashier kt pam minyak kalau isu ikut liter...

    ReplyDelete
  8. Belum pernah cuba lagi...tapi mengikut perkiraan, ada kebenarannya...

    ReplyDelete
  9. kena cuba beru tahu berkesan ke idak ...

    ReplyDelete
  10. Rasa mcm logik je mcm tu, sbb kiraan meter lagi tepat dari sen2 ni...

    ReplyDelete
  11. selalu ikut bayaran je...mcm susah nak ikut liter ni...hehehe..walhal pekerja stesen yang setkan.

    ReplyDelete
  12. bila semua naik jadi haru kehidupan kita di buatnyakan...

    ReplyDelete
  13. Ada kawan bg tips ni..tapi blm cuba

    ReplyDelete
  14. cuba kira betul2... kalau seliter 2.30, 40 ringgit akan dapat 17.39 liter.. mana datang 15.789 liter lebih tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul kalau pada harga RM2.30, jumlahnya adalah 17.39... harga asal tu bukan RM2.30. Namun mesejnya tetap sama. Thanks anyway..

      Delete

Designed By