Breaking News

Sunday, October 19, 2014

Jom Timbang Berat Blog

Jom Timbang Berat Blog

Jom Timbang Berat Blog


You all pernah timbang berat Blog? Mesti pernah kan. Sebenarnya kita dah agak lama tak timbang berat Blog santai ni. Bila check kat ALEXA Dashboard tadi, nampaknya loading time dah bertambah. Kalau dulu hanya 2.39 second sekarang dah jadi 4.39 second. Hmmm...no wonder makin slow sekarang...Kalau you all nak tau berapa lama loading time Blog you all boleh check kat Alexa punya website. Scroll kat webisite tu sehingga jumpa ayat ni:

How fast does myblogsantai.blogspot.com load? 

Very Slow (4.387 Seconds), 90% of sites are faster (Ini Blog Santai punya)

Kalau you all tak register dengan Alexa, boleh check kat SINI. Banyak info yang ada di sini. So you all boleh tengok elemen/URL apa yang ada di Blog kita yang menyumbang kepada berat Blog.

Sebenarnya menimbang berat blog adalah satu keperluan. Ini untuk memastikan blog kita ringan dan loadingnya cepat. Kalau berat  dan loadingnya lambat, mesti pengunjung Blog kita rasa tak selesa kan. Especially yang capaian internetnya rendah.  Silap-silap hari bulan terus tak boleh akses blog kita. Rugi kan..


Tips Meringankan Blog


Ada banyak tips yang boleh meringankan timbangan Blog kita. Antaranya:

1.  Jangan letak terlalu banyak widget. Semak widget-widget yang ada di Blog masing-masing. Kalau tak perlu buang. Jangan overload.

2. Kurangkan posting disetiap page. Satu adalah yang terbaik. 2-3 masih boleh diterima. Kalau banyak sangat ia akan memberi kesan.

3. Minimize kan saiz gambar yang ada dalam Blog.

4. Boleh juga gunakan Jquery Lazy Load. Tutorial dia ada di SINI.


16 comments:

  1. dah lama jugak tak timbang berat blog... dah gemuk agaknya... hihi

    ReplyDelete
  2. saya mmg apply alexa ni kat tab ... blh la saya tgk rank in blog org lain ... heheheee

    ReplyDelete
  3. Blog RM pun berat...huhu, maklumlah orang malaysia kan senang hati...yg penting sihat

    ReplyDelete
  4. Blog sy pun agak berat sbnrnya...

    ReplyDelete
  5. Pada saya blog santai ni ok je.. loading taklah lambat. Siap boleh klik Musee platinum lagi.. :D

    ReplyDelete
  6. Tapi kadang blog yg berat banyak pengisian itu yg walau berat tetap dinantikan dan dibaca dgn semangat juga.

    ReplyDelete
  7. dah lama tak timbang berat blog...kena check nanti :)

    ReplyDelete
  8. tapi blog santai memang cepat je load...tak perlu tunggu lama :)

    ReplyDelete
  9. ooo boleh timbang berat guna Alexa rupanya..ok nak try..terima kasih info

    ReplyDelete
  10. Saya dah try.
    Tapi dah xtau tang mana yang nak reduce sebab semua part pun dah dimodify..especially tang buat scroll.

    ReplyDelete
  11. thanks for the tips... dah tak berat dah blog skrg :D saya follow sini yer...
    salam perkenalan dari germany... :D

    jindrisska.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. blog saya dah semakin kurus kerana ada target tersendiri..

    ReplyDelete

Designed By