Breaking News

Monday, November 24, 2014

Awas Panahan Petir

Awas Panahan Petir

Awas Panahan Petir


Sekarang ni dah masuk masuk musim tengkujuh. Bila sebut musim tengkujuh, mesti topik utama yang sering di bincangkan adalah banjir. Sana sini dah banjir sekarangkan. Semoga semuanya terkawal. Selain daripada banjir, pastinya musim tengkujuh datang dengan ribut dan petir.  Sejujurnya, dari kecil kita paling takut kalau ada ribut dan petir. Kalau dulu-dulu bila ada ribut dan petir, terus masuk tidur. Selimut sampai tutup kepala. he..he..Dan sekarang perasaan tu masih sama. cuma tak cari selimut aje. Dan yang paling kita risau kalau sedang memandu. Hmmm..memang mengucap ajelah.

Berdasarkan kajian, Malaysia adalah antara 10 negara yang mengalami ribut petir yang paling kerap. Secara purata, Malaysia mengalami sebanyak 180 hingga 200 ribut petir dalam setahun berbanding dengan negara-negara barat. hmm..boleh tahan banyak tu. So hati-hati semua. Elakkan diri dari dari melakukan perkara-perkara yang merbahaya serta berada di kawasan yang boleh mengundang maut sekiranya ribut petir berlaku. Berikut adalah fakta tentang petir/kilat yang kita semua perlu tau:

Klik Untuk Besarkan Imej

17 comments:

  1. thanks share raudz..saya pun takut petir gak.ramai tak tau bab payung tu.huhu.

    ReplyDelete
  2. Semoga kita semua sentiasa dibawah perlindungan Allah swt... aamiin.

    ReplyDelete
  3. Memang ngeri kalau time tengah driving pastu kilat sabung menyabung... rasanya macam nak katam satu quran baca... hehehe...

    ReplyDelete
  4. kalau ada petir confirm mak marah kalau saya masuk bilik air. semoga kita sentiasa didalam lindungan Allah

    ReplyDelete
  5. sekarang ni mmg petir berdentum-dentum
    إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

    ReplyDelete
  6. Hati-hati semua.

    Hi Raudhah, Liza buat diapercake utk tempahan. Jenguk2 la kalau berminat.

    ReplyDelete
  7. semoga kita tak lupa baca doa petir tu ...

    ReplyDelete
  8. hai..salah satu tanda kekuasaan Allah pada umatnya

    ReplyDelete
  9. berhati2 la musim hujan ni...semoga kita di lindungi Allah...

    ReplyDelete
  10. terima kasih atas perkongsiaan doanya..sekarang ini macam2 berlaku

    ReplyDelete
  11. huhu, timm pun takut..klau guruh kuat tu, rsa jantung nk pecah..huhu..waktu zaman matrikulasi dlu pun cikgu penh gtau ada student kna smbaq petir sbb dduk tgh pdang..huhu..

    ReplyDelete
  12. Dah start musim tengkujuh ni..
    Harap2 semuanya selamat

    ReplyDelete
  13. doa boleh dijadikan pelindung terbaik!

    ReplyDelete

Designed By