Breaking News

Sunday, November 16, 2014

Banyaknya Khasiat Minum Teh

Khasiat Minum Teh
Banyaknya Khasiat Minum Teh

You all suka minum teh? Teh ni favorite kita berbanding coffee..Yang paling best minum teh dengan serbuk kayu manis (cinnamon). Sedap sangat. Dalam sehari mesti sekurang-kurangnya sekali. Yang lain kena minum plain water..Nway pada sesiapa yang suka minum teh, you all memang bertuah coz teh ni banyak khasiat dia dari segi kesihatan. Antaranya:
1. Masalah gigi berlubang dan jangkitan gusi boleh dielakkan sekiranya mengamalkan meminum teh dengan cara betul. Kandungan polyphenols di dalam­nya boleh mengurangkan bakteria di dalam mulut selain dapat mengurangkan nafas berbau yang menjadi masalah sebahagian orang.
2. Kajian kesihatan lain juga mendapati amalan minum teh baik untuk jantung, meningkatkan daya ingatan, melancarkan perjalanan darah, me­ngurangkan tekanan serta mengelak kanser. Ini diperkukuhkan hasil kajian di Jepun yang mendapati golongan warga emas yang mengamalkan minum teh hijau mempunyai daya ingatan lebih baik secara purata berbanding mereka yang jarang minum teh. Namun, semua ini hanya dapat diperoleh apabila meminum teh dengan cara dan kuantiti yang betul.
So jomlah minum teh...kita belanja...

Source

15 comments:

  1. Ika pun penggemar teh tegar :)

    Cuma tak minum teh herba sebab tekak tak berapa minat minuman herba. Sekarang pun kurangkan minum teh sebab ramai cakap teh ni punca angin dalam badan (kebetulan pula memang ika sengal2 badan) so banyak lebihkan plain water. Seminggu sekali ke baru minum teh :)

    ReplyDelete
  2. sy suka minum teh tanpa gula
    semut pun xmo dtg kat teko
    jimat gula

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang bermanfaat, saya suka minum teh...

    ReplyDelete
  4. Teh hijau memang bisa dijadikan terapi sebab ada kandungan zat penenang didalamnya. ^.^

    Artikelnya sangat bermanfaat.

    ReplyDelete
  5. wah saya suka sekali minum teh, makasih shareannya,

    ReplyDelete
  6. gigi berlubang minum teh? nak cuba la!

    ReplyDelete
  7. i love tea ! and coffee too... senangkata, sha memang gila kafein !! hehe

    ReplyDelete
  8. Saya boleh minum tehO.
    Kalau teh susu tu..jadi angin.

    ReplyDelete
  9. Saya pun suka minum teh.. jom.. bila nak belanja hehee.. :D

    ReplyDelete
  10. jom minum teh.. saya suka teh hijau.... :D

    ReplyDelete

Designed By