Breaking News

Sunday, November 2, 2014

Caj bekalan Darah Di Hospital Melampau?

Caj bekalan Darah Di Hospital Melampau?

Caj bekalan Darah Di Hospital Melampau?


Caj melampau dikenakan ke atas pesakit yang memerlukan darah di hospital swasta? Hmm..ada business darah ke kat hospital ni? Sedih juga bila ada penderma darah yang mendakwa sebuah hospital swasta mengenakan caj yang tinggi kepada pesakit yang ingin mendapatkan bekalan darah. Mereka mendakwa hospital tersebut mengaut keuntungan daripada keikhlasan hati penderma.

Apa yang kita tau, kebanyakan hospital swasta mendapat bekalan darah daripada penderma darah serta Pusat Darah Negara (PDN) dengan kos yang rendah. Jadi kalau mereka sengaja mengenakan caj yang tinggi bermakna darah kini telah menjadi seperti barangan dagangan. 

Kita tak pernah ada experience mendapatkan bekalan darah dimana-mana hospital. Tapi menurut Sunday Star seorang pesakit dikehendaki membayar bayaran transfusi antara RM160 dan RM500 untuk 350ml hingga 450ml beg darah di hospital swasta. Bayaran itu juga turut dikenakan walaupun mereka membawa bersama penderma semasa rawatan pemindahan darah. Hmmm..kenapa jadi macam tu ya...

Yalah dari satu segi sememangnya kita tak boleh berkira sangatkan coz darah tu adalah tukaran kepada nywa kita. namun kalau ada pihak yang cuba untuk mengaut keuntungan dengan darah yang didermakan, macam tak kena ajekan..

12 comments:

  1. Aihh..dgn darah pun nak kaut keuntungan. Sedihnye servis swasta macam tu. Hurm..

    ReplyDelete
  2. Sepatutnya tak boleh mengambil kesempatan pd yg memerlukan

    ReplyDelete
  3. dah nama pun swasta , mana ada free . mrk buat bisness bkn merawat ...

    ReplyDelete
  4. pestime dgr ni..ish dhsytnye zmn skrg..benda free tp perlu byrn...

    ReplyDelete
  5. Serius? Tak pernah ke hospital swasta so tak tau. Kalau betul, pihak berwajib kena ambil tindakan

    ReplyDelete
  6. Mengambil kesempatan keuntungan atas kesempitan org mmg tak bagus.. mcm lintah darat je.. wallahualam..

    ReplyDelete
  7. thats how they making money kan BS... swasta cam tu laaa...

    ReplyDelete
  8. Oklah kot harga tu sbb nya nk buat test keserasian darah lagi,screening tets for HIV, HepB, HepC lagi. nak guna segala reagen dan peralatan makmal memanglah mahal banget.

    ReplyDelete
  9. ***gomen kasi free je darah cuma ambil kos + upah buat test je.swasta akan sambung buat test lain pulak kt lab diorang

    ReplyDelete
  10. Bag darah tu je dah beratus kos nya...huhu...jadi janganlah marah kalu pegi gomen tp x puas hati..

    ReplyDelete
  11. haihhh melampau jugak kekdahnya.... hurm... sha tak berapa suka swasta ni, duit mahu tapi sambil lewa.... walaupun benci kerajaan tapi sha lebih suka hospital under gov ni... hahahhahaa.....

    darah tu orang bagi free... dapat kat pihak spital.... buat duit la, pe lagi :)

    ReplyDelete

Designed By