Breaking News

Tuesday, November 18, 2014

Cara Berkesan Elak Pelajar Meniru Ketika Exam

Cara Berkesan Elak Pelajar Meniru Ketika Exam
Cara Berkesan Elak Pelajar Meniru Ketika Exam

Bila baca kisah pelajar sebuah kolej di wilayah Shaanxi, China kena berada dipadang sewaktu peperiksaan diadakan untuk mengelak daripada meniru, kita tak tau berita ni lucu ke berita serius. Yalah you all boleh bayangkan situasi ribuan pelajar berkumpul dipadang semasa peperiksaan diadakan semata-mata nak mengelak daripada penipuan. Dan yang lagi best guru yang bertugas untuk memantau menggunakan teropong dan kamera bagi mengesan sebarang tindak tanduk pelajar sepanjang tempoh pelajar menjawab soalan peperiksaan itu. Dah macam cerita P Ramlee ya..Kesian pula dia orang ni..tengah panas tu..
Apa-apa pun menurut pihak kolej, keadaan padang yang terbuka membolehkan guru yang bertugas mendapat pemandangan yang lebih menyeluruh terhadap semua pelajar yang mengambil peperiksaan itu. Dan kaedah ni telah diamalkan sejak 10 tahun yang lalu....hmmmm..camne tu? Ok tak kalau nak guna pakai kat Malaysia. Apa-apa pun teringat gambar kat bawah ni...Yang ni kat Thailand tau..

Cara Berkesan Elak Pelajar Meniru Ketika Exam

21 comments:

  1. Hehe, apapun bergntung kpd mentaliti dan peribadi pljar itu sendiri. Puas kah dpt markah tinggi dgn cara yg salah? Tepuk dada tanya minda ;)

    ReplyDelete
  2. ohsem. setuju dengan komen engku kat atas ni (:

    ReplyDelete
  3. hahahaha memang tak dapat nak meniru ^_^

    ReplyDelete
  4. mmg susah nak meniru kalau mcm nie..

    ReplyDelete
  5. hahaha.. lawak je.. mmg tak leh meniru la mcm ni kan

    ReplyDelete
  6. dulu2kan saya pun prh meniru masa sekolah hihihi...
    terukkan...exam sejarah form 1 masa tu.....
    alahai jgnlah ank2 ikut mcm saya

    ReplyDelete
  7. ish kalau meniru ni kan, kalau lulus dgn cemerlang, lepastu kerja. agak2 halal tak ek? keep wondering selalu

    ReplyDelete
  8. haha pun bolehhh
    Tak payah lah tiru2 ni, tak berkat

    ReplyDelete
  9. hihi lawak la kak. stress je dgr bunyi kertas tu bergerak2. tp blh try. mana tahun efektif utk elak org tiru exam

    ReplyDelete
  10. Klu kat malaysia mau pitam exam kat tengah padang.. pukul 10 pagi je dah berfeluh2.. :D

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum... raudz,

    macam2 teknik agar pelajar tak meniru .. moga2 berkesan...

    mselim3

    ReplyDelete
  12. Hahah yang bawah tu macam lawak jer Raudzah....siap letak kertas kiri kanan hihi

    ReplyDelete
  13. tengah bayangkan kalau kat Malaysia buat exam kat padang camtu...pastu tetiba hujan lebat...hehehe :)

    ReplyDelete
  14. Haha... Buat kt pdnag.. Tetiba hujan.. Habis la..

    ReplyDelete
  15. hahahha pernah gak tengok camni...
    memang bagus untuk mengelak dari meniru :)

    ReplyDelete

Designed By