Breaking News

Tuesday, November 4, 2014

Dana PTPTN Di Kurangkan Kerana Hutang Tak Di Bayar

Dana PTPTN Di Kurangkan Kerana Hutang Tak DiBayar

Dana PTPTN Akan Di Kurangkan 


Sedih je bila baca berita bahawa Dana PTPTN akan di kurangkan sebanyak 5 Peratus bagi pelajar IPTA manakala dana IPTS akan berkurang 15 Peratus. Ini bermakna ada diantara adik-adik kita yang mungkin tak dapat menyambung pengajian dimana-mana institusi pengajian tinggi. Dan yang lagi sedih apabila salah satu sebab pengurangan di atas adalah kerana peminjam liat untuk membayar balik pinjaman mereka selepas tamat pengajian. Hmmm..macammana tu?

Dalam hal ni kita rasa, kerajaan perlu menyemak semula perlaksanaan pemberian PTPTN ni. Ada juga cases pelajar yang mungkin tak really perlukan pinjaman ni dapat. So the chances untuk yang lebih memerlukan adalah lebih kecil. Usaha kerajaan menggunakan data Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebagai kaedah tapisan bagi menentukan kelayakan jumlah pembiayaan bagi semua peminjam baharu adalah alternatif yang lebih baik.

Jika data peminjam atau ibu bapa disenaraikan sebagai penerima BR1M, mereka akan menerima pembiayaan maksimum PTPTN. Bagi bukan penerima BR1M, sebanyak 75 peratus pembiayaan akan diberikan kepada keluarga yang pendapatannya tidak melebihi RM8,000 dan 50 peratus untuk pendapatan bulanan keluarga pelajar melebihi RM8,000. 

Dan yang paling penting kita sebagai penerima PTPTN perlu lebih bertanggungjawab untuk membayar balik pinjaman yang dibuat. Ingat hutang perlu dibayar supaya setiap RM yang kita guna akan diberkati Allah. Kalau tak mampu bayar banyak, bayar sikit-sikit. Yang penting bayar kan...

17 comments:

  1. hehehe...sy lah tu slh sorg yg liat nk byr..awal taun dh tukar ke ujrah...nak byr cumanya bulan2 asyik x cukup je, cmne? huhu

    ReplyDelete
  2. nasib baik dah habis bayar..sanggup tahan tak beli keter dulu.bukan apa, makin lambat bayar makin beranak-pinak hutang

    ReplyDelete
  3. hmmm...nasib baik kathy tak ada hutrang PTPTN..hehehehhe..baru dapat singgah bw,line tak ok. :(

    ReplyDelete
  4. Takutnye kalau berhutang tak bayar. Kat akhirat nanti dituntut kot. Wallahualam..

    ReplyDelete
  5. Ini kira domino effect jugalah kan.. org lain tak nak bayar, org lain pulak jadi susah hmmm...

    ReplyDelete
  6. alahai kesian nya adik2 kita ni kan

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, bayar sikit2 sebab ingat pada adik2 yang nak belajar...

    ReplyDelete
  8. well,,den masih guna ptptn utk hidup dekat tempat tinggi ni,,,, terima kasih ptptn,, t den bayar awal nohhh

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah, sy hampir nak habis kak. byr pelan2. mmg ambik masa. penghujungnya berjaya jugak kurangkan amount hutang tu.

    kak, kita pun minat ewal. suka suara dia. best. hidung dia cute sgt. mcm hidung dlm kartun tv tu. mancung!

    ReplyDelete
  10. hm.. tengah slow2 bayar lagi ni.. hihi..

    ReplyDelete
  11. seeloknya yg dah habis blajar tu byrlah . ansur pun bkn kena cash . nanti krg berkat lak rezeki yg dpt bln2 tu ... alhamdilillah , sis study dulu guna duit sendiri .

    ReplyDelete
  12. Kesiannya pada adik2 yg sepatutnya dapat...
    And kepada sesiapa yg belum bayar lagi...sila lah bayar

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Sedarlah peminjam2 sekalian, kalau dah start kerja tetap tu bayo lah. Anda kira dah menzalimi orang lain ni.
      Lu pikirlah sendiri - ayat Nabil.

      Delete
  14. Alhamdulilah..trus keje trus bayar based on schedule...

    ReplyDelete
  15. Wahh..bayar cecepat..takut nanti kena blacklist lak

    ReplyDelete
  16. Wahh..bayar cecepat..takut nanti kena blacklist lak

    ReplyDelete

Designed By