Breaking News

Saturday, November 29, 2014

Harga Rumah Melampau

Harga Rumah Melampau
Harga Rumah Melampau

Rumah teres bakal cecah RM1 juta dalam masa 10 tahun lagi.

Hanya mereka yang berpendapatan RM12000 sebulan mampu boleh beli rumah pada tahun 2020

Ada pemaju kaut untung besar sehingga lebih 50%

Pembeli berpendapatan rendah dan sederhana terus tersepit. 

Apa Komen you all?


14 comments:

  1. Ini betul2 melampau.. Kesian kat org yang gaji rendah. Nak miliki rumah pun susah. Hurm..

    ReplyDelete
  2. sebenarnya harga rumah yg org nampak adalah satu kali ganda dr jumlah asal kos pemaju . itu cara pemaju buat keuntungan ... sbb itu saya lbh suka beli tanah dan bina rumah . mungkin bkn sekarang tapi menabung dulu ...

    ReplyDelete
  3. Klu diikutkan apa yg saya alami.. mmg sejak kebelakangan ni harga rumah agak mahal. Teres luar KL pun boleh mencecah 300k walhal bukaan keluasan baru 14'.. 3 bilik & 2 bilik air hhmmm... kat kl lagilah...

    ReplyDelete
  4. Mujur saya dah beli rumah awal.
    Tahun 2013 rumah saya (teres 2 tingkat) kat Seremban harga around rm230k. Sekarang dah rm450k. Just imagine dalam setahun dah camtu harganya.

    ReplyDelete
  5. Terbayang keadaan di korea dari satu cerita yg pernah tengok... beratus orang berjalan ke subway bila tengah malam, hampar kotak dan sebagainya dan tidur. Esoknya awal-awal pagi sebelum matahari terbit, bangkit dan kemaskan tempat tidur... ada yang simpan kotak tu belakang board iklan di dinding subway, keluar dari subway dan pergi ambik breakfast roti dan bubur ke apa ke yang ada orang buat untuk dorang... lepas tu bawak macam-macam merchandise untuk diual di tepi-tepi jalan... Mungkin akibat pembangunan yang amat pesat dengan ekonomi sistem kapitalis, yang kaya semakin kaya dan yang miskin menjadi papa kedana... mangsa jenayah kolar putih dan sebagainya... wallahualam... tu di negara kafir, negara islam Malaysia ni mungkin tak capai tahap tu kut...

    ReplyDelete
  6. Senang je, beli rumah ikut kemampuan, tak payah nak terikut-ikut orang. Sebagai contoh, saya kakitangan awam, layak loan rumah Rm 300,000 ribu. tapi saya beli rumah teres harganya RM 120,000 ribu. Walaupun dibantah oleh isteri, kawan dan lain-lain pihak.
    Saya pekakkan telinga, yang bayarnya aku, yang tolak gajinya aku, korang sibuk kenapa? biarlah rumah tu kecil, mati nanti bukannya ditanam kat dalam rumah tu. Tepuk dada, tanya iman.

    ReplyDelete
  7. Isk..isk...harga rumah melampau...tu belum masuk pinjaman bank lagi..
    yang harga rumah skrg pun pinjamanya 30 thn...kalau harga rumah macam ni...agak2 berapa tahun pulak loan nya?..

    ReplyDelete
  8. waa dah melampau tu kalau harga melebih

    ReplyDelete
  9. Kalau dah berkerja kena jaga ekonomi..belanja ikut kemampuan..simpanan tetap perlu ada untuk masa depan...steadykan tempat kerja baru beli rumah...Boikot rumah kos melampau...Masih bernasib baik kerajaan yang memerintah bangsa sendiri!

    ReplyDelete
  10. okkk ni memang melampau sangat...!! habis insan marhaen macam kami2 ni camne...?? aduhai sedihnya...

    ReplyDelete

Designed By