Breaking News

Tuesday, December 2, 2014

Awas Perangkap Emel

Awas Perangkap Emel
Awas Perangkap Emel

Awas Perangkap Emel


Dalam dunia ni ada macam-macam ragam manusia. Ada yang baik ada yang jahat. Kalau kita terlalu innocent, tak mustahil kita akan jadi mangsa. Sama kes dengan penjenayah siber. emel yang sepatutnya membantu kita dalam urusan harian boleh menjadi umpan atau perangkap untuk menghancurkan diri kita. Satu klik pada pautan yang diterima menerusi e-mel boleh menyebabkan seseorang menjadi mangsa sindiket penipuan siber yang mencuri data peribadi. Ianya berlaku tanpa disedari. 

Antara cara paling popular yang digunakan adalah menghantar e-mel yang tertera arahan 'klik di sini jika tidak dapat membaca mesej'. Apabila kita klik pada pautan tersebut, hanya skrin kosong yang akan kelihatan.  Sejurus kita menekan pautan tersebut, semua maklumat peribadi yang didaftarkan beserta emel tersebut dapat dikesan penggodam siber. Antaranya akses kepada maklumat senarai kenalan kita, termasuk alamat e-mel dan data peribadi. Maklumat-maklumat ini boleh digunakan untuk kegiatan jenayah. Jadi tak mustahil kalau ada yang terkejut jika mendapat tau bahawa mereka terlibat dalam satu perkara yang tidak pernah dilakukan. Bahaya kan..So hati-hati semua dengan perangkap emel ni ya...


17 comments:

  1. takutnya kak.... mama kureng sikit bab email ni, yang mama tahu semak dan reply je.. nak beremail2 bagai.. memang hampeh..
    Mama Niza

    ReplyDelete
  2. Dahsyat kan. Mereka yg buat ni memang licik itu yg kalau innocent memang boleh terjerat..

    ReplyDelete
  3. bahayanye tu.. cam seram pula nak sebarang klik

    ReplyDelete
  4. Good info Raudzah...
    Takut gak nak suka suki klik...

    ReplyDelete
  5. kenkadang tak perasan pon terklik,huhu

    ReplyDelete
  6. Teruklah kalau dapat access personal details ni.

    ReplyDelete
  7. Saya pun slalu 'klik di sini.... ' tu..
    Erkk..

    ReplyDelete
  8. Asalam ..seolah ada nampak keadaan ni skrin kosong..macamana ni ..ada cara untuk elak ka

    ReplyDelete
  9. Saya bersyukur dapat baca ini untuk saya berhati2 tadi petang saya ke cyber seolah ada nampak paparn skrin, ni seolah ada kekeliruan ..kosong. Ya Allah semoga terhindar dari di godam .

    ReplyDelete
  10. Terima kasih dan saya akan hati-hati >Ya Allah selamatkan kami blogger dari gangguan kejahatan bala bencana . amin

    ReplyDelete
  11. minta jelas ya..ini bermaksud ketika kita ke akaun email kita kah ? atau menerusi blog ? atau secara tiba2 skrin kosong semasa kita masuk akaun email gmail kita atau yahoo..mohon bagi kefahaman ya..kita ke akaun email bah kan..itu maksudnya..

    ReplyDelete
  12. skrg ni, macam2 org boleh buat kalau nk buat jahat..

    ReplyDelete
  13. Bahaya mcm ni.. mmg kena lebih berhati2 lah.. mcm2 dlm dunia tanpa sempadan ni...

    ReplyDelete
  14. banyak sangat dapat emel cenggini... tangan ni gatal je tau nak tetekan....

    ReplyDelete
  15. email yg x de kaitan , sis delete jer terus ... inti sini .

    ReplyDelete

Designed By