Breaking News

Friday, June 21, 2013

Kembara Ke Amsterdam

Last time kita ada berkongsi mengenai kisah Kembara Kita Ke Pulau Perhentian, iaitu kembara ke salah sebuah pulau favorite kita di Malaysia. Hari ni kita nak share mengenai kembara kita ke Amsterdam pulak. Salah satu negara favorite kita. The reason why, coz I feel that Amsterdam ni is a bit cultured. And I really love the people there, very friendly.

 Maastricht Vrijthof
Amsterdam

Actually ada a few places yang menarik kat sini, but I am going to share tempat yang i like the most. The first thing, of course lah ladang tulip. Kalau pergi Amsterdam, memang tak sah kalau tak pergi ladang Tulip. You'' be amazed. Memang cantik. Kalau seharian spend masa kat sini pun ok..

 http://frametoframe.ca/wp-content/uploads/2012/10/Pink-and-yellow-tulips-Keukenhof-Gardens-Holland.jpg
 Keukenhof Gardens adalah ladang Bunga terbesar di dunia especially Tulip. 

 #1 of Tourist Attractions In The Netherlands
Canals of Amsterdam

Then kalau nak pusing-pusing sekitar Amsterdan boleh ambil Canal Cruise. Sambil-sambil pusing bolehlah dengar the Tourist Guide bercerita macam biasa.

 Kinderdijk
Kinderdijk 

Rasanya semua orang tau Amsterdam memang terkenal dengan Windmills kan. So jangan lupa pergi kinderdijk ya. Kat sana kita boleh saksikan 19 windmills yang memang terkenal sebagai Icon Dutch. Memang classic idea dia orang ni..

http://3.bp.blogspot.com/-0b1XQWkNg_I/T7fAqRwQ64I/AAAAAAAAD8M/1IRP0HNtVUc/s1600/2012.1.14%2BWinkelcentrum%2BVolendam%252C%2BThe%2BNetherlands_3.JPG
 Pekan Volendam

Another place yang memang tak boleh miss is Volendam, kampung Nelayan dia orang. The best thing about this place, is dia punya fish & chips, memang fresh. The price pun very reasonable. I really love this one.

Traditional Dutch Clothing

Sambil-sambil tu kalau dah sampai sini, mestilah kena try pakaian Tradional dia orangkan. Dengan terompah kayu sekali ya. So masa ni lah peluang masing-masing untuk posing. One after another.

 http://farm4.static.flickr.com/3120/2559008896_f4f0b4ee4a.jpg
 Traditional Clog

Actually, dia punya Traditional Clog ni cantik-cantik and murah lah for me. So don't forget to get one for your friends k..Other than these rasanya ramai yang look forward for this one kan: The Cuckoo Clock

http://www.anythinggauche.com/wp-content/uploads/2009/03/5-cuckoo1.gif
The Cuckoo Clock

Macam-macam design and bunyi ada..Kita punya dah rosak. So sad!!!

And last but not least, of course semua orang tau, Amsterdan ni Famous dengan Cheese kan. So you will expect cheese everywhere. Di jual macam Kurma di Mekah/Madinah. So sapa-sapa peminat cheese, bolehlah borong kat sini ya.

http://3.bp.blogspot.com/-sZ_xrqfO2s0/ULJFcnAynmI/AAAAAAAATzQ/7MLmJcQAmhM/s1600/Delft_6738.JPG
Kedai Cheese

That's the end of my Kembara di Amsterdam. So next time kalau gi visit Amsterdan, bolehlah jalan-jalan kat the above places ya. Nway, sorry guys tak da real picture, but again thanks Google for the beautiful pictures.

1. "Peluang" Hanya Sekali
2. "Rahsia" Untuk Wanita
3. "Rahsia" Buat RM2 Setiap Saat
4. Hanya"Satu" Dalam Seribu
5. Rahsia "Sempoi" Tapi Bernilai    

6. Satu Minit Yang Sangat Berharga      
7. Rahsia Untuk Kulit Cantik Menawan    

5 comments:

  1. Bestnya ...dapat jalan jalan... tp satu je tak best ...sebab tak pernah dapat peluang tengok tuan blog...bila nak jelmakan diri? hehe

    ReplyDelete
  2. wanna travel all over the world kalo boleh hehehhe

    ReplyDelete
  3. wah besh!!
    btw kenapa tak ada gmbar sendiri?

    ReplyDelete
  4. Memang Best wan

    Kita memang suka travel Okje..best boleh lawat tempat orangkan..nway kan gambar tuan Blog ada kat My Blog tu..he..he

    Yup let's do it baby..Fae..he..he

    gambar kita tak menarik...he..he

    ReplyDelete

Designed By