Breaking News

Monday, July 22, 2013

10 Gambar Suasana Ramadhan Di Bumi Bergolak

Esok, In Shaa ALLAH kita akan memasuki fasa kedua bulan Ramadhan yang berkah lagi mulia. Ahamdulillah sehingga kini, kita dapat menunaikan ibadah puasa kita dengan sempurna. Namun, disebalik kegembiraan itu, mungkin ramai yang terlupa, jutaan umat Islam di negara bergolak seperti Mesir, Syria, Palestin, Myanmar dan Selatan Thailand  yang meraikan kehadiran bulan dinanti-nantikan ini dalam sausana kesayuan serta  kekurangan.

Bermula sahur sehingga berbuka puasa, mereka terpaksa melarikan diri daripada peperangan, pergolakan politik dan serangan pemberontak hanya dengan mengalas perut dengan seteguk air dan kurma. Berbanding kita yang mempunyai segalanya. Bahkan di sesetengah negara kaya, seperti Dubai, ramai yang dimasukkan ke hospital kerana makan berlebihan sewaktu menikmati juadah iftar, bukan kerana serangan/bedilan perluru.

Koleksi sayu menyambut Ramadhan
 1373564402792910600.jpg
Masjid Khalid bin Al-Walid di Syiria yang dahulunya menjadi tempat tumpuan untuk beribadah, 
kini musnah dan lengang akibat perperangan
Ramadan di bumi bergolak
Berbuka puasa bertemankan senjata
 http://images.alarabiya.net/5d/d8/640x392_1610_228756.jpg
Suasana di khemah pelarian di Syiria
Ramadan di bumi bergolak
Nasi, hirisan nenas dan kicap antara makanan pilihan masyarakt Rohingya ketika iftar.
 Hadapi Ramadan, pengungsi Rohingya di YLBHI butuh bantuan
Masyarakat Rohingya yang kelaparan 
Ramadan di bumi bergolak
Remaja memanjat tembok pemisah dibina Israel di Ar-Ram, semata mata untuk 
menunaikan solat Jumaat.
 http://media.worldbulletin.net/250x190/2012/07/23/a-palestinian-refugee-family-breaks-their-fast-in-between-makeshift-tents-in-one-of-the-poorest-regions-in-the-al-zaiton-neighbourhood-during-on-the-third-day-of-the-holy-month-of-ramadan-i_1.jpg
Suasana di khemah pelarian di palestine
 http://media.worldbulletin.net/250x190/2012/07/23/palestinian-refugee-children-play-in-between-makeshift-tents-in-the-al-zaiton-neighbourhood-before-breaking-fast-on-the-third-day-of-the-holy-month-of-ramadan-in-gaza-strip-22-july-2012-mu.jpg
kanak-kanak Palestine
Ramadan di bumi bergolak
Tindakan kumpulan pemisah yang menyerang penduduk dan askar di selatan Thailand mengundang kegelisahan penduduk sepanjang Ramadan ini.
 http://www.abc.net.au/news/image/4275240-16x9-940x529.jpg
 Bom yang menyambut ketibaan Ramadhan Di Selatan Thailand

Alangkah bertuahnya kita di Bumi Malaysia. Syukur ke hadrat ALLAH SWT. 

18 comments:

  1. sgt2 bersyukur berada di bumi malaysia yg tercinta ini

    ReplyDelete
  2. Ya..bersyukur tersangat2 dengan keamanan yg dikurniakan Allah disini, alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..moga kita semua terpelihara kan BM..

      Delete
  3. sedihhhhhhhh... T_T doakan mereka kuat. syahid pasti jd milik mereka. kita belum tahu lg di mana akhiran kt :'(

    Ya ALLAH hancurleburkan mereka yg kejammm !! Selamatkan saudara2 kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian ALLAH untuk mereka kan T-T..

      Delete
  4. Sangat-sangat bersyukur peristiwa tersebut tidak berlaku di negara kita yang tercinta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sifu Wan..Alhamdulillah kan..

      Delete
  5. doakan para mujahidin yang sedang berjuang mempertahankan agama Islam sekarang ni di Syria..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kita doakan Boni..besar dugaan dia orangkan..

      Delete
  6. kesian tgk :'( apa kita bh buat is berdoa dan hulur sedikit bantuan untuk mereka in terms of money or non-cash.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu fae..bagi apa yang termampu..paling kurang doa untuk mereka..

      Delete
  7. Replies
    1. Kan timi..moga Allah berkati mereka..

      Delete
  8. sedihlah tengok saudara di sana..bersyukur sangat duduk di Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup mama..syukur dengan apa yang ada..

      Delete
  9. Kalau tengok mereka beriftar dalam keadaan yg dho'if...kesiankan Raudzah...kita kat sini sedap sedap je mamam huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly OKje..makan samapi terlebih-lebih kenyang..camne tu..

      Delete

Designed By