Breaking News

Monday, July 15, 2013

6.6% individu muflis pemilik kad kredit

 http://mazlan66.files.wordpress.com/2008/03/kad.jpg


Penggunaan Kad Kredit boleh dianggap satu kemestian bagi penduduk di Malaysia amnya. Secara purata, seseorang individu mempunyai tidak kurang dari 3 kad kredit pada satu-satu masa. Tetapi mungkin ramai yang tidak sedar, lagi banyak kad kredit lagi tinggilah risiko yang bakal kita hadapi. Dengan kadar faedah yang tinggi, kita mungkin terperangkap dengan jumlah hutang yang tinggi bagi satu jangkamasa yang panjang jika tersilap langkah.

Data yang dibaca di Dewan Rakyat menunjukkan seramai 1,284 pengguna telah diisytiharkan bankrap akibat hutang kad kredit. Jumlah ini mewakili 6.6 peratus daripada 19,575 jumlah keseluruhan individu yang diisytiharkan Muflis tahun lalu. Data ini walaubagaimanapun menunjukkan sedikit penurunan dari segi peratus hutang isi rumah negara berbanding dengan tahun 2010. 

Daripada keseluruhan data yang diterima, kebanyakan pengguna Kad Kredit adalah terdiri daripada pegawai-pegawai yang berpendapatan kecil tetapi seringkali menggunakan kad kredit untuk berbelanja lebih daripada kemampuan sendiri. 

p/s: hati-hati semua bila berbelanja, especially dah dekat raya ni..rancanglah perbelanjaan kita supaya tidak terperangkap dengan "Unnecessary Expenses".

1. "Rahsia" KLIA
2. Hanya Untuk Wanita
3. Tawaran Hebat 2013
4. Siapa Cepat Dia Dapat
5. Exclusive Offer: Hanya RM25.00   

6. Jangan Lepaskan Peluang Ni      
7. Rugi Tak Cuba    - See more at: http://myblogsantai.blogspot.com/2013/07/bayi-malang-di-tikam-ibu-sendiri-90-kali.html#sthash.E4Hi5RXy.dpuf

14 comments:

  1. xpernah guna kad credit nie walaupun hati nak mencuba..risau jugak takut tak dapat manage money dgn betul.akhirnya jadilah spt ini...huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya ok mama3 kalau nak guna kad kredit, tapi mesti manage carefully.

      Delete
  2. Okje dari sejak dulu mmg tak de credit card ni Raudzah.... kerja menumpang hubby je...hehe malas, takut tersalah guna


    ReplyDelete
    Replies
    1. ada baiknya jugak okje kalau tak pernah ada..maksudnya dah ok tu...tak perlu tambah credit lagi k..

      Delete
  3. cik akak tak pernah guna kad kredit..takut tak mampu nak bayar..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah cik akak dah panadai manage perbelanjaan ni..so may be tak perlu lagi kot..

      Delete
  4. x salah guna kad kredit tapi gunakan secara berhemah lah !

    ReplyDelete
  5. Kalau bijak menggunakannya, tidak salah. Satu lagi kalau anda jutawan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat-sanagt BM..lebih lagi part jutawan..how I wish I was one of them..

      Delete
  6. kad kredit satu kemudahan baik kalau guna dengan bijak. satu cara takut tersalah guna, terlebih pakai, guna debit kad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu DH..Kalau selalu travel, kad credit ni perlu sebenarnya...tapi kalau nak selamat guna aje debit kad kan..senang..

      Delete
  7. kad hanya 1 kemudahan.. cuma ramai salah gunakan kemudahan dngn guna perkara yg xberfaedah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu syam..bila dah ada kad kat tangan ringan aje ya nak spent on benda-benda yang tak perlu sometimes..

      Delete

Designed By