Breaking News

Tuesday, July 9, 2013

Fakta Menarik Mengenai Mimpi

Tahukah Anda:

Last entry kita ada berkongsi mengenai pertalian di antara Mimpi dan IQ. Masih ingat lagi tak. Kalau dah lupa boleh refer Sini k. Untuk hari ni kita tak tulis pasal IQ tapi sesuatu yang menarik mengenai mimpi. 

 http://heblewherakiss.info/test3/wp-content/uploads/2012/11/Dreams21.jpg
 Mimpi adalah mainan tidur

1. Orang Asing Dalam Mimpi

Pernahkah you all bermimpi berjumpa atau bercakap atau apa-apa ajelah dengan seseorang yang kita tidak kenali di dalam mimipi?  Dan bila kita bangun atau tersedar, kita terfikir, siapa "gadis/jejaka misteri" didalam mimipi kita. Sebenarnya, otak manusia adalah bertanggungjawab untuk pelbagai ciptaan yang kompleks, tetapi ia tidak boleh mencipta imej orang. Oleh itu, "gadis/jejaka misteri" yang kita bertemu di dalam mimpi sebenarnya adalah wajah-wajah orang-orang yang pernah kita temui dalam kehidupan sebenar, tetapi kita lupa/tak perasan. Mungkin terserempak di University, tempat kerja, seminar, shopping complex or tepi jalan. Hmmmm, menarikkan

2. Bilangan Mimpi Dalam Satu Malam

Kajian menunjukkan mereka-mereka yang berusia 10 tahun ke atas, mempunyai 4 hingga 6 impian setiap malam. Ini bermakna kita actually bermimpi sebanyak 1,460 dan 2,190 setiap tahun. Dan setiap mimpi mungkin mengambil masa dari 1 second to 5 minutes. Banyak tu!!!

Mungkin ramai yang tak percaya kan. Hakikatnya ialah, kita terlupa antara 95% hingga 99% daripada Mimpi kita. Mungkin kerana ianya tidak cukup menarik untuk kita mengingatinya. Atau kalau kita masih ingat, mereka yang mempunyai IQ yang tinggi sebenarnya mampu mengingati mimpi-mimpi tersebut. Yang kurang sikit IQ tu sebenarnya bukan tak bermimpi , tetapi kita tak dapat mengingatinya.

1. "Rahsia" KLIA
2. Hanya Untuk Wanita
3. Tawaran Hebat 2013
4. Siapa Cepat Dia Dapat
5. Exclusive Offer: Hanya RM25.00   

6. Jangan Lepaskan Peluang Ni      
7. Rugi Tak Cuba    

Extrat From: Facts.Com

11 comments:

  1. Saya suka kalau tidur bermimpi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakau mimpi best mood happy bangun pagi kan BM..tapi kalau tak best automatically mood pun kureng sikit..

      Delete
  2. Kakpb la tu, kalau mimpi memang jarang dpt ingat balik sebab kakpb anggap tak penting. Melainkan kalau mimpi arwah saudara mara datang, haaa..baru nak runsing..hehe.

    Selamat berpuasa Anies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya kakpb nu mesti jarang dapat mimpikan..

      Delete
  3. hebat juga rupanya mimpi nie...:)
    kalau cik akka mimpi anak raja...gi mana..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya cik akak dah pernah jumpa dia kota..maybe dalam tv..he..he

      Delete
  4. Kadang2 boleh dapat idea kalau yg dapat ingat mimpi dia. contohnya macam mesin jahit baju tu. Idea penciptaanya bermula daripada mimpi seorang wanita. hehehe. terbaek~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really Amirul..bagus gak mimpi ni..

      Delete
  5. salam... tak sempat nak mimpi dah

    ReplyDelete
  6. pernah mimpi bercinta...bangun2 pagi...rasa bess je..in love la katakan...mimpi jumpa hantu pun pernah...berpeluh2..sedar2..apa lagi...bukak lampu la..takut punya hal...

    1st time baca fakta pasal mimpi...biasa baca org tafsir mimpi jer..

    ReplyDelete
  7. Best jugak baca kisah mimpi nikan

    ReplyDelete

Designed By