Breaking News

Wednesday, July 31, 2013

Pelik Tapi Benar: "Makhluk Asing" Dalam Otak

Chengdu Man Has 15cm Worm Removed from His Brain
Cacing Dalam Otak


"Makhluk Asing" Dalam Otak 
  
Kalau sebelum ni kita selalu terdengar cacing dalam perut manusia, especially kanak-kanak. Tapi kali ni agak pelik kerana "makhluk asing" ni ada dalam otak manusia dewasa.

Itulah yang berlaku pada Wang Ming, 60 tahun yang berasal dari Shuangliu County berhampiran Chengdu, di China. Beliau yang mengalami  sakit kepala yang kronik, sawan dan pengsan selama 6 bulan diberitahu oleh doktor bahawa terdapat seekor  cacing berukuran 25cm panjang di dalam otaknya.

Pembedahan yang dilakukan di Hospital Rakyat Pertama di Shuangliu, mengambil masa tiga jam untuk mengeluarkan cacing dari rongga tengkorak beliau. Selepas ia dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam bekas air, cacing tersebut terus berenang as if tiada apa-apa yang telah berlaku. Hebat cacing ni..

Doktor berpendapat, tabiat pemakanan Wang seperti katak mentah, belut dan makanan laut mungkin salah satu factor yang menggalakkan kehadiran cacing tersebut. Parasit yang hadir dalam makanan mentah tersebut boleh membiak dan membesar dalam sistem badan manusia.

p/s: Berhati-hati semua especially peminat-peminat makanan mentah ya...nanti tak pasal-pasal jadi macam Wang..

Extract From: echinacities.com

10 comments:

  1. Errr mengerikan je, geli geleman pun ada.. :). Lps ni mkm seafood mmg kene beringatlah sikit ttg cerita ni. Thanks.

    ReplyDelete
  2. Takutnya...saya pun peminat makanan mentah ni, ulam-ulaman :)

    ReplyDelete
  3. euww makan katak mentah dan belut? so euwwwww :/

    ReplyDelete
  4. eee... gelinya.. sebab tu lah islam suruh makan makanan yang halaln toyyiba.

    ReplyDelete
  5. adeh rasa geli pula..nasib baik lah bukan peminat makanan mentah..

    ReplyDelete
  6. eeee gelinya Raudzah... bab bab cacing ni mmg okje geli geleman

    ReplyDelete
  7. penyakit zaman sekarang semakin pelik saja

    ReplyDelete

Designed By