Breaking News

Thursday, August 15, 2013

21 Gambar Serangan Berdarah Di Kem Penyokong Mursi Di Mesir

Keganasan Di Mesir: Serangan Berdarah Di Kem Penyokong Mursi


Besarnya dugaan ALLAH untuk rakyat Mesir. Tiada istilah hari raya, balik kampung or cuti panjang. Keganasan terus berleluasa. Dan kini Mesir kembali berdarah apabila pasukan keselamatan Mesir bertindak melancarkan operasi pembersihan di dua buah kem utama penunjuk perasaan pro-bekas Presiden yang digulingkan, Mohammed Mursi pada hari Selasa. Dalam serangan terbaharu ini, pasukan keselamatan yang disokong dengan kereta perisai, helikopter, penembak tepat serta jentolak bertindak menggempur kem penyokong Mursi  di Dataran Rabaa al-Adawiya dan Dataran al- Nahda di Kaherah menyebabkan kira-kira 2,200 maut, sementara lebih 10,000 yang lain cedera.

21 Gambar Keganasan Serangan Berdarah

Mayat penyokong Mohammed Mursi yang terbunuh selepas digempur pasukan tentera Mesir
 Protest camp: A general view shows smoke rising from Rabaa Adawiya square as security forces move in to clear it
 Suasana tegang apabila tentera menyerang kem penyokong Mursi di Dataran Rabaa Adawiya
  At least 95 people have been killed today after security forces raided camps
Tentera menyerang Kem Penyokong Mursi
  Black smoke billowed from the scene as the security forces made their way through the camp
Asap hitam kelihatan apabila Kem diserang
   http://news.bbcimg.co.uk/media/images/69287000/jpg/_69287724_69287723.jpg
 Bersedia Menyerang
 Strong-willed: Two female protestors sit in front of a barricade during protests in Cairo last month
Wanita berani
 Riots: Armoured police vans stand by as tents and debris from the camp burn in Cairo
Kem yang Musnah
 Crackdown:
Kem yang Musnah dibakar
 Anger: Protestors hurl missiles at security forces who came to clear their protest camps in Cairo this morning 
Tetap lawan biar tanpa senjata
  Confrontation: Supporters of ousted President Mohamed Morsi clash with Egyptian riot police on a street leading to Rabaa al-Adawiya  
Lawan Tetap Lawan
 Muslim Brotherhood and Mohammed Morsi supporter shoots fireworks towards police during clashes. 
Lawan tetap lawan
    An Egyptian woman tries to stop a military bulldozer from hurting a wounded youth. 
Wanita Egypt cuba untuk menghalang bulldozer dari melanggar seorang pemuda yang tercedera berhampiran  Masjid Rabaa al-Adawiya di Cairo.
 Supporter: A lone female protestor chants slogans as debris burns around her
 Wanita Besi yang berani biar dikelilingi api
Supporters of Morsy take cover from Egyptian security forces during clashes on August 14.Berlindung dari serangan
  Muslim Brotherhood supporters run from tear gas fired by Egyptian police as they try to disperse protest camps in Cairo. 
Menyelamatkan diri dari di serang
  Line-up: Egyptian security forces detain protesters as they clear the sit-in by supporters of ousted Islamist President Mohammed Morsi 
Penyokong yang ditahan
Arrest: Egyptian security forces arrest supporters of Egypt' s ousted president Mohamed Morsi at Nahda Square in Cairo 
Antara penyokong yang ditawan
 Emergency: Supporters of Morsi treat wounded men in Cairo. Violence spread across much of Egypt after police swept into two encampments of Morsi's supporters
Penyokong Morsi yang tercedera
   Violence:
Antara yang tercedera
Egyptians help a woman suffering from tear gas exposure after canisters were fired by Egyptian police
Membantu seorang wanita yang kelemasan
Supporters and members of the Muslim Brotherhood run from tear gas smoke shot by police to disperse a pro-Morsi camp
Antara yang tercedera
 Supporters of deposed Egyptian President Mohammed Morsi carry a protester injured during clashes.
 Antara yang tercedera

12 comments:

  1. mereka sibuk berperang. musuh islam sibuk laughing at them. hanya sebab kuasa, rakyat jadi korban. i hate politic >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian ALLAh untuk mereka Fae..bila kuasa di tangan mereka yang sepatutnya..

      Delete
  2. kesian saya tengok nasib mereka, mungkin ini jalan terakhir pasukan keselamatan ada, jika tidak keadaan akan semakin tegang, seeloknya mereka tidak membuat tunjuk perasaan ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keadaan tak jadi macam ni kalau tentera tak ambil alih Asmar..Dia orang ni too much..

      Delete
  3. Allahuakbar, keadaan semakin genting di sana, setiap hari kalau dengar berita2 sebegini selalu berdoa agar benda ni semua cepat berakhir... Tak sangguplah bila mengenangkan rakyat yang tak berdosa, especially women and children...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Farah...hanya doa untuk mereka..

      Delete
  4. Ya Allah apa nak jadi .... kesian
    Okje pun jadi confuse dah ni.....mana salah mana betul...masing2 tak mau bertolak ansur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujian ALLAH untuk mereka..elok rasanya tentera yang mengalah sebab tindakan mereka yang menyebabkan huru hara..

      Delete
  5. Hanya doa yang mampu ku kirimkan. Semoga Allah beri perlindungan kepada pihak yang benar dan segeralah keganasan ini berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So true BM...Semoga ALLAH bagi perlindungan kepada mereka yang terinaya..

      Delete
  6. Berdasarkan pada gmbr2 tu, mmg sukar utk org2 awam menahan serangan tentera & pasukan keselamatan yg terlatih serta lengkap bersenjata dengan hanya berbekalkan semangat shj. Semoga Allah menurunkan pertolongan & perlindungan dgn berkat doa dari kita semua juga, in shaa Allah.. amin. Allahuakbar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Khir...Moga ALLAH lindungi mereka..

      Delete

Designed By