Breaking News

Thursday, September 26, 2013

Awas: Ayam Kampung Tiruan

Ayam Kampung Tiruan?
Ayam Kampung Tiruan

Kepada peminat-peminat setia ayam kampung, you all kena berhati-hari coz the Star melaporkan terdapat Ayam Kampung Tiruan di pasaran. Ayam kampung tiruan ini bewarna lebih kekuningan dari ayam biasa dan kelihatan seperti ayam kampung. Harga sekilo bagi ayam tersebut adalah RM12.50 berbanding ayam biasa yang dijual pada harga RM8.50 sekilo. 

Pewarna Aniline

Sindiket mewarna ayam kampung, dikatakan berleluasa kerana permintaannya yang tinggi berbanding pengeluaran. Di katakan masyarakat China lebih suka membeli ayam yang bewarna kekuningan kerana menurut mereka itu ayam itu adalah lebih baik serta berkhasiat.

Untuk menjadikan ayam tersebut kelihatan seperti ayam kampung, pembekal mencelup ayam tersebut ke dalam air yang mengandungi pewarna yang dikenali sebagai Aniline. Aniline adalah pewarna yang biasanya digunakan untuk mengecat barangan kulit dan kayu. Implikasinya sememangnya memudaratkan.

p/s: Jika sekiranya perbuatan ini telah disahkan, diharap pihak yang berkuasa mengambil tindakan yang sewajarnya..

13 comments:

  1. Kreatif.. tp kreativiti yg membawa kemudaratan.. kene lebih berhati2.. Thanks sharing info ni ye :)

    ReplyDelete
  2. sampai macam ni sekali nak untung kan . hurmmm

    ReplyDelete
  3. Maacam2kn skrg. Jd takut plak nak mkn. Done follow. Klu sudi follow sy back :)

    ReplyDelete
  4. Ayam kampung pun ada tiruan ??
    Pembekal ayam tu memang kreatif untuk menipu.

    ReplyDelete
  5. bahaya betol..silap2 ape pulak terjadi orang yg mkan ayam 2 nnti..

    ReplyDelete
  6. Tidak mustahil akan ada juga berlaku di Malaysia...

    ReplyDelete
  7. Macam macamkan Raudzah.....kalau tak letak bahsn berbahaya tak pelah jugak

    ReplyDelete
  8. bahayanya guna pewarna tiruan macam tu.. nasib baik aiza bukan peminat ayam kampung..

    ReplyDelete
  9. nak untung punya pasal..kenapala buat mcm tu

    ReplyDelete

Designed By