Breaking News

Friday, October 4, 2013

Kembara Santai ke Langkawi Sky Bridge

Langkawi Sky Bridge

Kembara ke Langkawi Sky Bridge


Kisah kembara santai kita hari ni berkongsi cerita mengenai Langkawi Sky Bridge (Jambatan Gantung Langkawi). Rasanya ramai yang dah sampai Langkawi kan. Bila cerita pasal langkawi, automatically teringat shopping kan. Kita dah dua kali pergi langkawi. Tak dinafikan selain pantai dia yang cantik, shopping memang tak boleh miss. Anyway hari ni kita tak cerita pasal shopping, pantai or whatsoever, tapi nak cerita pasal Langkawi Sky Bridge. To be honest, kita tak pernah sampai lagi kat Jambatan ni. Don't know why? Hmmm...

Langkawi Sky Bridge

Mengapa Pilih Langkawi Sky Bridge


Actually last night kita ada go thru one website and suddenly kita ternampak this entry: "Top 8 Most Frightening Brigdes In the World". Then bila kita go thru, wow fantastic, the first bridge yang dia orang list out is Langkawi Sky-Bridge. Bila kita tengok gambar memang serius menakutkan. Actually kita memang forbia tempat-tempat yang tinggi and terbuka. So agaknya mungkin that is one of the reasons, kita tak pernah sampai lagi kat sini.

Langkawi Sky Bridge

So bile kita Wiki, this is what they say about this Bridge. Langkawi Sky Bridge, adalah sebuah jambatan melengkung, berukuran 125 meter (410 kaki) panjang. Ianya siap dibina pada tahun 2005. Ia terletak 700 meter (2,300 kaki) di atas paras laut di puncak Gunung Mat Chinchang di Pulau Langkawi. Adegan terakhir sebuah Indian movie Don: The Chase Begins Again pernah dibuat di sini.[1][2][3]. You all boleh klik kat number tu untuk tengok scene dalam that movie.

Kereta Kabel Langkawi
Kereta Kabel Langkawi

Menaiki Kereta Kabel Ke Langkawi Sky Bridge


Kalau nak ke Puncak Langkawi Sky Bridge, you all kena menaiki Kereta Kabel Langkawi. Kalau based on info, perjalanan ke Langkawi Sky Bridge akan mengambil masa 20 minit. Sepanjang 20 minit perjalanan, menaiki kereta kabel, kita semua akan melepasi air terjun di dalam hutan dan hutan hujan dara yang sangat tebal. Dan jika bernasib baik kita boleh melihat negara Thailand di utara dan Indonesia dari arah barat daya apabila langit cerah.

Langkawi Sky Bridge

Bila dah sampai puncak, barulah boleh jumpa  Langkawi Sky Bridge yang mengerikan tu!!!. That's the end of my kembara santai ke Langkawi Sky Bridge. So sapa-sapa yang tak pernah pergi lagi nanti kalau pergi Langkawi, bolehlah singgah sini.

21 comments:

  1. Kiter umah dekat dah dengan langkawi tapi seumo hidup tak pernah pegi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yalah lieya..perlis ngan langkawai tak jauhkan..Nanti lieya pergi ya...

      Delete
  2. mesti best dpt melihat keindahan alam drp atas ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita rasa pun best Vee, cuma kita ni gayat sikit tempat tinggi..he..he

      Delete
  3. wah teringin nak gi sana....huhu

    ReplyDelete
  4. best sangt kat sane . sejukk . tapi leyla pi bulan 6 gitu, sky bridge tu xleh gune . sedeh . under construction .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really leyla...sekarang dah ok kot..nanti leyla boleh pergi lagi..

      Delete
  5. rasa maju jerit kalau sampai kat sana. sis pernah ke sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeritlah lah kuat-kuat..he..he..nanti suara kita ada eco...nway kita tak sampai lagilah suri..

      Delete
  6. Tak mengerikanlah...tapi menyeronokkan, kena cuba dulu baru tau. Memang best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok nanti kita cuba BM..ngeri bila tengok dalam gambar ..mungkin bila dah ada kat sana tak ngeri lagi kot...

      Delete
  7. Tempat ni dari dulu rasa nk pergi, tp smpi skrng x berkesempatan lagi.. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  8. tak pernah sampai langkawi lagi :(

    ReplyDelete
  9. Kita pernah sampai sini Raudzah....tak mo lah naik kabel car lagi...takut....lama pulak tu

    ReplyDelete
  10. bestnya,.. teringin nak jalan2 kat situ^^

    ReplyDelete
  11. aiza tak pernah lagi sampai langkawi.. nampak menarik sky bridge tu..

    ReplyDelete
  12. bilalah kita nak pergi ke sana..asyik tak kena pada tempat je nak bercuti kat sini...insyallah satu hari nanti nak jugak merasa datang sini

    ReplyDelete
  13. seronok naik cabel car walaupun bergoyang di tiup angin :)

    ReplyDelete
  14. tak pernah pergi lagi pun...dulu ada tgk dokumentari pasal org yg buat maintenance kt sana...mmg mengerikan dan amat mencabar...

    ReplyDelete
  15. teringin kesana Raudz..belum pernah ke sana lagi..

    ReplyDelete

Designed By