Breaking News

Sunday, January 19, 2014

20 Minit Yang Berharga....

Embedded image permalink 
 Tidur 20 Minit Dalam Kelas!!!

Rahsia 20 Minit Di Sebalik Tidur Siang


You all ingat lagi tak kita pernah berkongsi dengan semua mengenai Rahsia Di Sebalik Tidur Siang? Pada yang dah lupa,  kita recap ya. Sebenarnya tidur siang adalah salah satu amalan yang amat dijaga oleh Baginda Rasulullah S.A.W. dan digemari oleh para sahabat. Kebiasannya dilakukan sementara menunggu waktu zohor. Banyak hadis yang menerangkan amalan ini.

20 Minit Untuk Rehatkan Otak Dan Otot


Dalam Islam, amalan ini amat dituntut kerana ianya baik untuk kesihatan. Para ilmuan juga menyatakan bahawa tidur siang selama 10 ke 30 minit dapat merehatkan otak dan otot pada manusia serta mengembalikan kapasiti kemampuan manusia untuk berfikir dengan lebih baik. Ianya meningkatkan fungsi otak manusia yang membolehkan mereka lebih fokus.
 
Mungkin atas sebab inilah kebanyakan sekolah di China, membenarkan semua pelajarnya tidur selama 20 minit untuk memastikan mereka dapat memberi tumpuan yang lebih sewaktu pembelajaran. Hmm...agak-agaknya boleh tak buat macam ni kat Malaysia?

14 comments:

  1. kalo kat malaysia buat macam ni memang sampai balik la tido..haha
    even cikgu ngah mgajar pun diorang boleh tido.

    ReplyDelete
  2. Wah.. syok tido kt sekolah mcm tu.. silap2 boleh smpai 2 jam hehee.. nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  3. kalau kat malaysia buat silap aribulan ade yang tido sampai habis sekolah..hehehe..tapi seronok jer tengok dorang tidur berjemaah macam tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. memang betul.. tido yang secukupnya sangat penting ^_^

    ReplyDelete
  5. Time rehat bolelah gunakan ruang itu untuk tidur..

    ReplyDelete
  6. seronoknya dpt tidur time dlm kelas tp ilmu tak berkat pula. heheh

    ReplyDelete
  7. apa yang disarankan oleh nabi kita memang ada manfaatnya :)

    ReplyDelete
  8. semua tido dengan gaya yang sama tu..hehe. Kalau 20 minit oklah, tapi risau karang ada budak yang terlajak tidur dan payah dikejutkan pula..hehe

    ReplyDelete
  9. bahaya juga tido atas meja ni..takut terjatuh jer..

    ReplyDelete
  10. Hehe...OKje kalau bagi peluang tidur 20 minit terus terbabas 2 jam ....

    ReplyDelete

Designed By