Breaking News

Tuesday, January 14, 2014

Puluhan Bangkai Paus Terdampar Di Pantai

Puluhan ikan paus terdampar 
 Puluhan Bangkai PausTerdampar

Puluhan Bangkai Paus Terdampar Di Pantai


Ikan paus terdampar di sepanjang pantai bukanlah perkara pelik. Cuma kejadian yang berlaku di Golden Bay, New Zealand itu agak menghairankan para saintis kerana bilangan yang naik kedarat itu dalam quantiti yang banyak. Mereka tertanya-tanya mengapa ianya berlaku.

Walaupun usaha menyelamatkan mereka cuba dilakukan, namun keadaan cuaca dan ombak yang tidak menentu tidak membantu. Akhirnya 40 ekor paus tersebut terpaksa dibiarkan mati dan ditinggalkan di sepanjang pantai.

p/s: you all ingat lagi tak ikan gergasi (mola-mola) yang terdampar di Sandakan tempohhari. Itu baru sekor kan...kalau banyak, inilah rupa dia..kesian paus...

12 comments:

  1. kesiannya...hmm..mungkin faktor air pasang surut juga kut...bila air pasang ikan paus tu ke arah pesisir pantai...bila surut tak sempat nak berenang semula ke bahagian yg lebih dalam itu yang terdampar gitu..err...simple teori je ni...tak tahu laa betul ke tidak...huuu

    ReplyDelete
  2. kasihan dia mati.. perubahan cuaca sekarang ini mungkin juga menyebabkan kejadian ini..

    ReplyDelete
  3. ika singgah menabung untuk raudzah :) - taylors, ikea n churps

    ReplyDelete
  4. Jadi masalah juga nak bersihkan pantai tu nnti...

    ReplyDelete
  5. Mungkin mereka tersesat...

    ReplyDelete
  6. bangkai2 nye bkn sng2 kite nk angkat..klu ringan n sekor dua xpe.xpe itula pelik plak..

    ReplyDelete
  7. kesiannya..mesti ikan2 ni xsempat kelaut bila air surut..tu yang terdampar kat pesisir pantai je..

    ReplyDelete

Designed By