Breaking News

Saturday, February 22, 2014

Inilah Telur Tiruan Untuk Pasaran Dunia

Telur tiruan daripada tumbuhan
Telur Tiruan Untuk Pasaran Dunia

Telur Tiruan Untuk Pasaran Dunia


Telur Tiruan Untuk Pasaran Dunia. Kedengarannya agak menakutkan. Yalah selalunya barang-barang tiruan ni selalunya ada side effectkan. Sebelum ni kita pasti you all pernah dengar mengenai kes telur ayam tiruan dari China kan. Bentuknya memang sama dengan telur original.

Menurut Presiden CAP, S.M Mohamed Idris siasatan yang dijalankan ke atas telur tiruan yang dirampas di pulau Tikus di Pulau Pinang suatu ketika dulu, mendapati kulit telur tiruan itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan. 

Telur Tiruan Bahaya Kepada Kesihatan


Telur tiruan ni bahaya untuk kesihatan. Komponen bahan-bahan kimia yang digunakan boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati.

 
Telur Tiruan Dari China

Telur Tiruan Dari China


Dulu pasaran telur tiruan dari China ni agak terhad. Tapi kini ianya seolah-olah telah dikomersialkan serta diberi publisiti secara besar-besaran.

Mengikut perancangan, pengeluaran telur tiruan yang dibiayai oleh lelaki terkaya Asia, Li Ka-shing ini bakal menggantikan telur original dalam kebanyakan produk termasuk pembuatan kek hingga mayonis. Produk keluaran Hampton Creek itu sudah dijual di Whole Foods di California dan kini firma tersebut dengan kerjasama pengasas bersama Yahoo, Jerry Yang, merancang untuk menembusi pasaran dunia.

Cara Pemprosesan Telur Tiruan


Cara pemprosesan telur tiruan ni agak mengerikan. You all boleh tengok kat SINI (Ini proses yang dilakukan untuk telur tiruan sebelum ni. Kita tak pasti samaada telur tiruan yang dikeluarkan oleh Li Ka Shing ini juga melalui proses yang lebih kurang sama)


17 comments:

  1. eish!
    semua benda nk tiruan
    xfaham manusia sekarang . selfish~ =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah MG..bahayakan bila dah adnvace sangat..semuanya nak diklonkan..

      Delete
    2. Tapi kos untuk buat telur tiruan ialah sangat mahal dan merugikan untuk dijual dengan harga biasa.

      Delete
  2. Patut lah skrg macam2 penyakit ada..
    Mknn kita pun x pasti dari sumber mana..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betrul tu Fidah..Kalau tak bernasib baik, memang banyak yang tiruan masuk sekali..

      Delete
  3. Mcm tiruan ada skrng.. risaulah bila baca ni.. astagfirullah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap-harap dia orang ni lebih bertanggungjawabkan Khir..

      Delete
  4. byk benar yg tiruan sekarang nih . rasanya klu dpt pegang , kita leh tau tiruan ke original ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya katanya kalau pegang agak kasar. tapi tak taulah. mungkin dia orang akan improvise kot. tak bagi ada perbezaan..

      Delete
  5. Oooh telur pun ada yg tiruan ye? Btw saya bw dan follow sini. Feel free to hit me back yeah :)
    http://sweetmemories4u.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam-macam ada Kharul..Thanks anyway singgah sini ya!!!

      Delete
  6. agaknya telur yang dijual di tesco tu tiruan tak? entah-entah aiza dah pernah termakan telur tiruan..

    ReplyDelete
  7. Belilah telur yang kotor dgn tahi ayam...gerenti asli! hehe

    ReplyDelete
  8. Banyak sungguh barang tiruan sekarang nih, hmmm, macam2 penyakit plak yg datang ..

    ReplyDelete
  9. skg ni semuanya berisiko tinggi... semuanya nak tiruan.. orang y buat tu tak fikir ke kesan buruk kat masyarakat dunia... tau nak untong je..

    ReplyDelete

Designed By