Breaking News

Monday, March 3, 2014

Budak 5 tahun, Maut Makan Lauk Dari Pasar Malam

http://3.bp.blogspot.com/-0yow0GZ2eos/UHE3AQkHMVI/AAAAAAAADPI/xAlcp_KTQwM/s1600/resep-ayam-goreng.jpeg
Ayam Goreng Source

Budak 5 tahun, Maut Makan Lauk Dari Pasar Malam


Budak maut selepas makan hidangan yang di beli dari pasar malam. Bila baca berita ni, terus teringat cerita cendol yang kita kongsikan dua hari dulu. Bezanya cendol tersebut hanya menyebabkan keracunan makanan, tapi kali ni lauk yang dibeli telah menyebabkan seorang budak berusia 5 tahun dari Bukit Payung Marang, Kuala Terengganu maut manakala bapanya dirawat di hospital.

Mengikut laporan,  Muhammad Iqbal Rafie Mohd Ilme, 5 tahun pergi ke pasar malam bersama-sama bapanya untuk membeli ayam goreng, nasi goreng dan air keladi pada petang sabtu. Kedua-dua mereka kemudiannya menjamah makanan tersebut. Pada pagi Ahad, mereka mengadu sakit perut dan cirit-birit sebelum mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Bukit Payong.    

Setelah tiada perubahan, mereka di bawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk menerima rawatan lanjut. Namun usia Muhammad Iqbal Rafie tidak panjang apabila beiau meninggal dunia kira-kira 1 petang semalam ketika dalam perjalanan ke hospital.

Walaupun punca sebenar sedang disiasat, hati-hati semua. Kepada penyedia makanan pastikan penyediaan makanan dilakukan dalam keadaan yang bersih. Makanan yang dijual pastikan masih elok. Jangan kerana takut rugi, makanan yang sudah rosak tetap dijual kepada pelanggan. Dan kepada pembeli hati-hati kerana faktor cuaca mungkin mempengaruhi keadaan makanan. Dalam cuaca panas makanan cepat rosak yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

26 comments:

  1. isk..isk..isk..kesian kat dia, apa-apa pun satu siasatan harus dilakukan bagi memastikan punca sebenar kejadian..menabung Laneige sini..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. mmg betul faktor cuaca panas ,haba , jerebu byk kesan buruk..org dewasa mungkin boleh aware sikit keadaan makanan yg dah rosak,tapi kanak2 mungkin tak berapa ambik tahu,makan je excited kan..so ibu ayah kena extra caring ya.

    ReplyDelete
  3. baru tengok kat tv pagi tadi.
    diorang cakap ayam jangan disimpan/perap terlalu lama.
    nanti ada bakteria.

    ReplyDelete
  4. aah
    baru tgk kt fb td kisah ni
    tu MG jarang2 g pasar malam
    takut sakit perut sbb menda ni bukan 1st time jadi
    lgpon ayam skank kena jaga bebetul
    dgn cuaca xmnentu , bkteria kulat tu sng je membiak :(

    ReplyDelete
  5. berhati2 bila membeli makanan dari luar kan dear...

    ReplyDelete
  6. dh sampai masa agak nya kan.. kita tak boleh menolak takdir di samping makanan tersebut menjadi punca utama

    ReplyDelete
  7. ni yg takut nak beli mkan2 kagt pasar malam ni !

    ReplyDelete
  8. Allahuakbar... suratan ajal macam tu... sedihnya. Trauma bapak dia tu nanti... :(

    ReplyDelete
  9. singgah baca ari ni yer smbil bernuffnang ya!

    ReplyDelete
  10. itulah yang takut kalau beli makanan kat luar...

    ReplyDelete
  11. kena pandai pilih gerai yg bersih..

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum...radz z,

    Kena pilih gerai yg bersih insaallah.. biasanyer mselim3 gi gak pasar malam nie.. sebb murah.. tp kalau kotor dan boleh menyebabkan keracunan yg membawa maut..ngeri gak nak singgah beli..

    mselim3


    ReplyDelete
  13. baru keluar berita 1:30 tadi...dah sampai ajalnya...al-fatihah

    ReplyDelete
  14. al-fatihah.....mmg nk beli pun tkut.....

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum.. al-fatihah.. innalillahi wainna ilaihi rajiun... sedihnya baca berita camni Y_________Y

    ReplyDelete
  16. alfatihah untuk keluarga adik tu.. tapi yang jadi persoalannya sekarang.. memang ayam tu yang beracun ataupun penyediaan ayam tu yang tak betul... skg ni kan ayam dicocok macam2 supaya cepat besar... xmustahil ayam tu sdiri yang beracun..hiii pandangan aje yaa..

    ReplyDelete
  17. alfatihah.. kena lebih berhati2 lepas ini utk membeli..

    ReplyDelete
  18. takziah kepada keluarga mangsa.. sedekahkan al-fatihah.. dah lama aiza tak ke pasar malam.. menabung ikea, mcD, komli..

    ReplyDelete
  19. Inilah yg merisaukan klu nk makan kt luar.. Takziah kpd keluarga mangsa.. Al Fatihah... aamiin..

    ReplyDelete
  20. takziah kepada keluarga mangsa. Kena sentiasa berhati-hati memilih makanan terutamanya makanan dari luar :)

    ReplyDelete
  21. Takziah :'(.
    Elok masak sendiri je kalau mcm ni
    Trauma.

    ReplyDelete

Designed By