Breaking News

Thursday, March 13, 2014

Inilah Proses Pemeriksaan Passport Di Malaysia


(Klik Untuk Besarkan Imej) Inilah Proses Pemeriksaan Passport Di Malaysia (Source)

Proses Pemeriksaan Passport Di Malaysia


Kisah penumpang Pesawat MAS MH370 yang memiliki passport curi antara kisah hangat yang dibincangkan di laman sosial di Malaysia dalam masa dua tiga hari ini. Ramai yang mempersoalkan bagaimana proses pemeriksaan passport di Malaysia dilakukan yang boleh menyebabkan dua penumpang Warga Iran, Pouria Nour Mohammed Mehdad dan Delavar Seyed Mohammad Redza terlolos.

Berdasarkan graphic di atas, ada 3 point dimana pemeriksaan wajah boleh dilakukan:

1. Masa Daftar Masuk (Check In)
2. Sewaktu Pemeriksaan Imegresen
3. Sewaktu Pemeriksaan Terakhir Tiket Kapal Terbang


http://rmf7.files.wordpress.com/2014/03/iran.jpg
Warga Iran Pemegang Passport Curi

Proses Pengecaman Wajah Melalui Passport


Namun kita tak pasti sejauh mana pegawai yang bertugas benar-benar serius melakukan proses pengecaman. (Sebab itu komen pertama bila isu ni keluar adalah bagaimana Penumpang Eropah berwajah Asia). Namun kita pasti pengecaman tersebut adalah salah satu prosedur dalam SOP.

Berdasarkan pengalaman kita kalau kat Malaysia, pengecaman majah bagi local quite lenient.  Tapi kalau foreigners may be different kot. Tapi rasanya tak se strict UK, Beijing dan juga Istanbul. Tiga tempat yang memang strict bagi kita lah...Korea pun not bad...

Disamping proses pengecaman, bagi warga asing, pihak imegresen juga akan mengambil data biometrik melalui cap jari. Jika berlaku percanggahan, pastinya mereka akan dikesan.


18 comments:

  1. Assalamualaikum.. tak pernah naik MAS, Air Asia je selalunya.. sheila singgah sambil klik tabung sini ya ~~~

    ReplyDelete
  2. salam . nak cakap ni . gambar lelaki iran yg guna passport palsu tu fake . diedit oleh pihak yg xtanggungjawab

    ReplyDelete
  3. info yg sgt bagus nie kak, sy pun baru tahu urusan Pemeriksaan Passport ni macam mana, tq kak...asyik nuffnang je..klik komli ler pulak.. ^_^

    ReplyDelete
  4. tapi kiranya ketat tu pemeriksaan sebab acikpernah naik kapal terbang.. macam mana boleh terlepas ye.. allahualam

    ReplyDelete
  5. iman xpernah naik flight so xtau plak mcm ni caranya

    ReplyDelete
  6. pernah bawa peserta luar negara ke LCCT. dan mereka cakap kita punya keselamatan longgar.

    ReplyDelete
  7. betul 2.. even naik flight domestik sepatutnya kena cek ic..tapi ada skali naniey naik tu..diorang just koyak tiket je..ic langsung tak cek..

    ReplyDelete
  8. Apa pun harap perkara sebegini tidak akan berulang lagi..
    #orang iran kat malaysia ni ramai yang bermasalah.. antaranya ialah paling ramai yg ditangkap berkenaan dadah ialah iran pada tahun lepas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ruang untuk diperbaikikan TT...

      Delete
  9. Dah nak dijadikan sebab.. slalu klu turn saya mmg ketat walaupun dah confirm mmg warga M'sia... wallahualam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti dia ingat foreigners tu khir..kita dia orang senyum aje..he..he

      Delete
  10. menjadi iktibar kepada semua..bukan sahaja di malaysia malah di negara2 lain...semoga MH370 segera ditemui...btw visa n inti for u.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Noe..that's why Interpol kata thousand of passport dicuri every year...

      Delete
  11. selalu aiza masuk pun ketat sahaja pemeriksaannya.. masa bawa botol sos balik dari terengganu pun disoal siasat, nasib baik lepas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu memang serious Aiza..tapi part pengecaman against passport tu mungkin boleh diperbaiki rasanya...

      Delete

Designed By