Breaking News

Monday, May 26, 2014

DNA Babi Dalam Perencah Maggi?

http://4.bp.blogspot.com/-kzlU_EfAwNc/ULS3iJfFYMI/AAAAAAAACEo/2qfCLGC3gGU/s1600/DSC_1645.JPG 
DNA Babi Dalam Perencah Maggi? 

DNA Babi Dalam Perencah Maggi?


DNA Babi Dalam Perencah Maggi adalah antara keywords yang paling dicari di Blog Santai minggu ini. Sebenarnya kita tak ada jawapan yang dicari. Namun seingat kita, isu ini pernah dipersoalkan seditkit masa dulu. Dan Blog Santai sendiri tak pernah menerbitkan sebarang entry mengenai isu ini kecuali tentang bahayanya maggi kepada kesihatan jika sekiranya diambil secara berlebihan. Pada yang dah termiss entry tersebut, you all baca baca kat sini ya: Maggi Ni Sedap, Tapi...

Berbalik kepada cerita tentang kehadiran DNA Babi dalam perencah maggi ni kita ada google isu ni dan terjumpa satu artikle yang diterbitkan oleh Tok Puteh. Memang sangat terkejut kerana terlalu banyak produk yang disenaraikan yang mengandungi DNA babi dan perencah maggi adalah salah satu daripadanya.  Produk-produk yang lain adalah seperti berikut:

Senarai Produk Mengandungi DNA Babi

 
1. Semua jenis serbuk mee segera terutama Maggi
2. Pucuk, kulit popia, fish cake dan bebola ikan buatan orang cina
3. Daging burger import
4. Sardin, kari ayam dalam tin dan yon taufu buatan orang cina
5. Kasut bola jenis ‘Gold Cup’
6. Berus gigi jenis ‘Reach’
7. Mee kering (sanggol)
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran kilang lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10.  Ramuan Kentucky Fried Chicken dan Mc Donald

Ini hanya sebahagian. Banyak lagi produk yang disenaraikan. You all boleh refer kat sini untuk tengok produk-produk yang lain:   Senarai Produk-Produk Yang Mengandungi DNA Babi

Refer JAKIM Untuk Pengesahan DNA Babi


Cuma seperti yang diingatkan dalam artikel tersebut, senarai di atas diperolehi melalui pamplet yang diedarkan di masjid. Untuk memastikan kebenaran maklumat yang diberi kita diminta refer kepada website JAKIM. Hmmm...part yang ni susah sikit coz seperti yang berlaku sekarang ni, credibility JAKIM juga turut dipersoalkan. So macam mana nak tau kesahihan maklumat di atas. Cuma sebagai badan yang telah diamanahkan untuk menjaga aqidah dan kemaslahatan umat islam, fungsi JAKIM masih boleh diterima. Terpulang kepada kita untuk membuat pilihan.

Jalan penyelesaian yang terbaik seperti yang selalu diingatkan adalah, kalau ada perasaan was-was dalam diri kita, eloklah dijauhi. ianya adalah lebih baik.

27 comments:

  1. Assalammualaikum....raudz,

    wahh.. banyak produk makanan yang umat islam tak boleh makan nie... kena berhati2 nie... maggi nie produk terkenal kan... cadbury dan lain2 kena check persijilan halal ... kesian umat islam yang teraniaya...

    mselim3

    ReplyDelete
  2. adoiii.... masak gini... semua ada kebabian disitu...

    ReplyDelete
  3. ya allah banyaknya...
    dtg menabung ;)

    ReplyDelete
  4. kena pastikan betul-betul, sebab apa motifnya bubuh BABI kat dalam semua jenis makanan di atas, kena pergi buat spot-check di tempat penghasilan utama. Yang peliknya kenapa sekarang, adakah sebab pilihan raya kecil baru ni atau yang akan datang.
    Benda-benda ni dah lama ada dalam pasaran, MAGGI pun terang-terang ada cop HALAL.

    ReplyDelete
  5. Artikel lama. Apa status terkini? Apa pun kena la berhati-hati dan tunggu pengesahan HALAL BERBAYAR JAKIM..

    ReplyDelete
  6. dah memang semua penuh dengan KHINZIR jer dah .... hurmm...

    ReplyDelete
  7. ini bkn sebab sijil halal atau jakim tapi dajjal nak pedajal org Islam ... whisper di tgh hari .

    ReplyDelete
  8. Tanpa disedari..inilah satu cara musuh ISLAM dalam membinasakan umat ISLAm, iaitu dengan 'menjamu' kita dengan makanan yang haram..yang sedikit demi sedikit dapat menggelapkan hati kita.

    ReplyDelete
  9. laa semua ada vavi
    camne jakim buat kerja nih
    tak cukup kakitangan ker ape kan

    ReplyDelete
  10. To ALL readers,
    JEMPUT JOIN INI..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/kuiz-medical-1-by-dr-shikin.html
    DAN INI http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/setulus-kasih-ibu-contest.html

    ReplyDelete
  11. ada juga terbaca tentang ni di FB semalam..banyak yang tersenarai. Kena lebih berhati hati

    ReplyDelete
  12. maggi la pulak..apa pun tak boleh.tapi pernah baca orang kata keistimewaan lemak babi ni, boleh tolong preserve makanan lagi lama dan boleh buat makanan lagi sedap. tu sebab banyak pengilang guna. wallahu'alam. moga Allah ampunkan dosa kita kalau dah termakan tu

    ReplyDelete
  13. Harap pihak berkenaan telus dalam bab halal haram ni...kalau dah tak halal .umumkan pada rakyat cepat2...

    ReplyDelete
  14. betul tu kak..apa2 pun elok laa kita refer kepada jakim jika kita berasa was-was dengan makanan yang kita makan...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. saya pun mngharapkan senarai yg betul2 yg dkluarkan oleh pihak jakim..supaya kekeliruan dpat diatasi... mcm coklat cubary! dan snarai logo halai yg x spatutnya ada diadakan..dikenalpasti utk kbaikan umat islam bersama

    ReplyDelete
  16. bahaya weh...dalam tak sedar, kita teraniaya... huh! time belajar..saya memang bantai maggie manjang

    ReplyDelete
  17. nak makan makanan segera sekarang ni kena fikir banyak kali.

    ReplyDelete
  18. This is What Women Really Like !!
    Kenikmatannya Terasa Hingga ke Subuh !! >>> CLICK HERE !!

    ReplyDelete
  19. Jika was-was lebih baik elakkan...

    ReplyDelete
  20. Siapa yg salah ni?nape dari mula tak ambil tindakan?aduh..semua haram ni :(

    ReplyDelete
  21. aduhh....ingat dah macam2 jenis makanan pulak yg ade benda-benda ni....pihak jakim sila keluarkan senarai brg2 yang ada DNA babi ni untuk rujukan pengguna islam..

    ReplyDelete
  22. Adoii.. babi di sana sini.. ape cer JAKIM nie...

    ReplyDelete
  23. apa da jadi -.- hmm ~ susah2

    ReplyDelete
  24. oh3,, sejak kebelakangan banyak makan maggie,

    ReplyDelete
  25. rakyat malaysia sekarang sudah termakan babi. T-T

    ReplyDelete
  26. Kenapalah rokok tak de babi.Rokok ada tanda halal ke?Tapi kenapa masih ada org hisap rokok?

    ReplyDelete

Designed By