Breaking News

Friday, August 8, 2014

Jom Tengok Fenomena Supermoon Dan Hujan Meteor Isnin Depan

http://www.core77.com/blog/images/2013/06/supermoon-01.jpg
 Fenomena Supermoon

Fenomena Supermoon & Hujan Meteor 


Pada rakyat malaysia yang tak berkesempatan untuk menyaksikan Fenomena Hujan Meteor yang berlaku pada 23/24 Mei yang lalu serta  Fenomena Supermoon yang berlaku pada 12 Julai yang lalu, you all masih ada peluang tau. 

Menurut Agensi Angkasa Negara (Angkasa) Fenomena "Supermoon", i.e bulan purnama paling besar dan terang dalam tahun ini akan berlaku serentak dengan pancuran Meteor Perseid mulai Isnin hingga rabu depan. Dan waktu yang terbaik untuk menyaksikan pancuran Meteor Perseid ialah selepas tengah malam hingga Subuh dan menghadap ke arah timur laut.  Manakala Feniomena Supermoon i.e bulan purnama pula dijangka akan berlaku pada jam 2.09 pagi Isnin depan. 

 http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.278622.1399645907!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_490/image.jpg
Fenomena Hujan Meteor
Pancuran Meteor Perseid terjadi apabila komet Swift Tuttle mengunjungi sistem suria setiap 133 tahun dan meninggalkan debu di sepanjang laluannya. Komet Swift Tuttle akan menerjah atmosfera bumi pada kelajuan 225,300 kilometer sejam dan menghasilkan percikan cahaya di langit. Pancuran Meteor Perseid mampu menghasilkan banyak bebola api yang memiliki kecerahan seperti Planet Musytari atau Zuhrah. Ketika keadaan langit gelap dan bebas daripada sinaran bulan, pencerap biasanya dapat menyaksikan lebih daripada 100 meteor sejam.
Fenomena Supermoon pula berlaku apabila bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi iaitu 14 peratus lebih hampir dan 30 peratus lebih terang berbanding malam lain. Bulan akan berada pada jarak 356,896 kilometer jam 1.46 pagi manakala fasa bulan purnama berlaku jam 2.09 pagi Isnin depan.
1. Hadiah Misteri
2. Keletah Rakyat Malaysia

22 comments:

  1. harap tak mengantuk untuk menyaksikannya ...

    ReplyDelete
  2. moga berkesempatan melihat fenomena ini.

    ReplyDelete
  3. Kalau kakak terjaga malam itu kakak pun teringin jugalah nak tengok walau nak captured dgn kamera tak mungkinlah sebab tak ada camera canggih..

    ReplyDelete
  4. yumida pernah tgk hujan meteor
    supermoon x pernah
    nanti kita sama2 tgk n capture picnya nnti

    ReplyDelete
  5. pernah tengok bulan purnama besar... waktu kecik2 dulu kalau ada purnama yang besar ni abah selalu kejut kami adik beradik tengok langit... moga ada kesempatan untuk tengok...

    ReplyDelete
  6. boleh nmpak dari malaysia ke..?
    sbb sebelum ni supermoon, kalau dari malaysia nmpak macam biasa je.. pastu bila tengok gambar dari luar negara, baru nmpak beza..

    ReplyDelete
  7. kalau tak lupa .. hihih, takut terlupa je

    ReplyDelete
  8. If you wanna clash of clans advantage go to http://clashofclanshelper.com/ - you receive free Clash of Clans gems instantly! It really works! (fFF4n8JQ7h)

    ReplyDelete
  9. semua blh tgk ke sis???Malaysia??

    ReplyDelete
  10. Tengok di kawasan lapang baru jelas agaknya...

    ReplyDelete
  11. harap dapatlah tengok fenomena ni nanti :)

    ReplyDelete
  12. korea and white coffee for you :)

    ReplyDelete
  13. waktu pagi..masa untuk tidur pulak

    ReplyDelete
  14. Kena cari tempat yg gelap utk tenguk ni.

    ReplyDelete
  15. Menarik info ni... singgah pekena kopi old town sini.. :)

    ReplyDelete
  16. Subhanallah..harap dapat tengok kekuasaan Allah yang ini nanti..:)

    ReplyDelete

Designed By