Bakteria Salmonella Punca Keracunan Makanan Di Terengganu?
Bakteria Salmonella disyaki sebagai punca keracunan makanan dan kematian budak berusia 5 tahun di Terengganu pada hari Isnin yang lalu. Bakteria ini juga merupakan punca keracunan makanan di sebuah majlis perkahwinan yang berlaku di Kampung Huma, Tanjung Dawai, Yan, Kedah tahun lalu. Ayam busuk yang dihidangkan kepada tetamu, telah mengorbankan empat nyawa.
Dalam kejadian yang berlaku pada Sabtu lepas, seramai 101 orang telah mengalami keracunan makanan selepas menikmati juadah yang dibeli di pasar malam di Taman Shah Bandar dan Padang Hiliran.
Bakteria Salmonella Dari Ayam & Telur
Seramai 68 orang termasuk 18 kanak-kanak telah dimasukkan ke wad Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) manakala
33 orang lagi diberi rawatan pesakit luar selepas mengalami keracunan
makanan. Mereka dirawat setelah muntah dan cirit-birit selepas menikmati nasi goreng putih, nasi goreng merah, kuetiau goreng dan mee goreng.
Berdasarkan siasatan pihak hospital tidak menolak kemungkinan empat jenis makanan itu mengandungi bakteria salmonella yang mungkin berpunca daripada ayam atau telur.
Bakteria Salmonella boleh merebak melalui lalat dipersekitaran yang tidak bersih. Ia juga boleh didapati didalam makanan ayam. Ayam yang memakan makanan yang dijangkiti bakteria Salmonella akan menghasilkan telur yang mengandungi Bakteria Salmonella. Bakteria Salmonella sangat aktif dan senang membiak pada musim panas terutama jika makanan tidak dimasak dengan sempurna.
Kehadiran bakteria salmonella didalam telur tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memastikan ianya boleh dielakkan. Antaranya pastikan telur yang dibeli masih dalam keadaan yang baik. Tidak retak atau rosak. Telur juga perlu dibersihkan terlebih dahulu sebelum digunakan atau disimpan didalam peti ais untuk mengelakkan sebarang kotoran. Elakkan makan telur mentah atau separuh masak. Bakteria senang membiak jika makanan tidak dimasak dengan sempurna. Ayam yang dimasak tapi masih berdarah didalamnya juga perlu dielakkan.
Berdasarkan siasatan pihak hospital tidak menolak kemungkinan empat jenis makanan itu mengandungi bakteria salmonella yang mungkin berpunca daripada ayam atau telur.
Bakteria Salmonella Dalam Telur
Bakteria Salmonella Merebak Melalui Lalat
Bakteria Salmonella boleh merebak melalui lalat dipersekitaran yang tidak bersih. Ia juga boleh didapati didalam makanan ayam. Ayam yang memakan makanan yang dijangkiti bakteria Salmonella akan menghasilkan telur yang mengandungi Bakteria Salmonella. Bakteria Salmonella sangat aktif dan senang membiak pada musim panas terutama jika makanan tidak dimasak dengan sempurna.
Cara Mengelakkan Bakteria Salmonella Dalam Telur
Kehadiran bakteria salmonella didalam telur tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memastikan ianya boleh dielakkan. Antaranya pastikan telur yang dibeli masih dalam keadaan yang baik. Tidak retak atau rosak. Telur juga perlu dibersihkan terlebih dahulu sebelum digunakan atau disimpan didalam peti ais untuk mengelakkan sebarang kotoran. Elakkan makan telur mentah atau separuh masak. Bakteria senang membiak jika makanan tidak dimasak dengan sempurna. Ayam yang dimasak tapi masih berdarah didalamnya juga perlu dielakkan.
thanks info nie raudzah...harap2 bakteria ni tidak terus menular di dalam masyarakat kita..amat membimbangkan.,.
ReplyDeleteHarap-haarp macam tukan..suspen aje nak beli makanan kat luar!!!
Deleteakan berhati2 pas ni.... insyaAllah
ReplyDeleteMoga Allah melindungi kita semua..misred!!
DeleteAssalam..RDZ Z..., banner sebelah kiri ni ganggu sikit lah utk baca entri... kena adjust sikit bagi lepas paragraph... :D
ReplyDeleteSorrylah Wafa..kita test untuk loading actually. nampak setting dia macam ok kat my lappy. tak tau ada problem kat other's lappy. nway kita dah take out. Thanks anyway ya..
DeleteSorry menyibuk.. cuma rasanya kena bagi tahu sebab nak bagi elok kan...?
Deletetapi kenapa take out terus... tak boleh adjust span sikit?
Hmmm... sebab tu mak saya pesan, telur MESTI kena basuh dulu sebelum simpan untuk digunakan... Ada ustaz kata kena basuh telur supaya cuci.. tak ingat dia sebut hukum kalau telur tak basuh guna untuk masak...
ReplyDeletep/s: ni kira macam wabak jugak ke ni ye?... takut betul la zaman-zaman akhir-akhir ni..
Mungkin juga Wafa..Even cuaca pun tak menentukan lately..terlalu sejuk at once and now dah terlalu panas..semuanya Allah dah rencanakan...
Deletebakteria jenis ni memang bahaya dear, iolss dulu pun pernah buat satu entri pasal bakteria ni...
ReplyDeleteReally Farah..nanti kita baca ya..thanks anyway..
Deletebkteria ayam.
ReplyDeleteskank beli ayam 2 hari je smpan
tkot nk smpan lelama .
tkot tkot
mne la nampak ad bkteria ke x
napak elok je ayam tu ..ermmm
Betul tu MG..kena hati-hati..
Deletedulu pernah baca pasal ridiculous diet yang berkesan. Cara dia tebuk lubang kat telur tu. kemudian biarkan. esok makan telur tu.. :( ewww.. tapi memang berkesan, rasanya sebab bakteria tu la kot kan yg buat cirit birit muntah2 semua
ReplyDeleteI think you are right Licha..wow bahaya sungguhkan..what a diet!!!
Deleteooo..ini puncanya......kne hti2 lps ni..
ReplyDeleteMemang kena hati-hati ikhwan...
Deletekena lebih berhati hati lepas ni...harap semua pesakit yang mengalami keracunan makanan tu cepat sembuh
ReplyDeleteHarap-harap macam tu puteri..
DeleteThanks for info...memang betul bakteria ni tak boleh nampak dgn mate kasar.
ReplyDeleteYou are most welcome wan!!!
DeleteBagus info ni.. thanks sharing Raudzah..
ReplyDeleteYou are most welcome Khir..
Deleterisau pulak telor yang kita beli kat pasar, mungkin sementara ni kena elakkan makan telur separuh masak,
ReplyDeleteBetul tu DH..maybe kena stop dulu kot..yalah kita pun tak tau samada telur tu ok tak okkan..
Deletetq berkongsi info yer !
ReplyDeleteYou are most welcome KA..
DeleteThanks for the info RDZ...sekarang nie nak beli barang kat pasar malam pun tak berani especially lauk sebab tak tahu dia masak bila...
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
Betul Strider..memang kena hati-hati...kita tak tau macammamana dia orang masak & bila kan..
DeleteBaru tahu yang bakteria tu juga mampu merebak melalui telur. Terima kasih Raudzah atas perkongsiannya.
ReplyDeleteyou are most welcome LM..
Deletekena hati2lah cam ni kan... sya clik nuffnang2 kat sini
ReplyDeleteThanks Angah!!!
Deletetq for sharing kak.. bagus info nie..
ReplyDeleteYou are most welcome MC!!
DeleteTelur wajib dibasuh sebelum digunakan.. urmm... macam2 penyakit akhir2 ni
ReplyDeleteBetul tu Nurul..apa yang disuruh adalam Islam mesti ada hikmahkan...
Deletesalmonella ni spesis bakteria, bukan virus, kalau x silap.. hehehe
ReplyDeleteYup ada error kat situ Pha is..nway apa yang kita baca, memang bakteria...thanks ya..dah betulkan..he..he
Deletekuman ada di mana-mana.. yang penting kena pastikan kebersihan di tahap yang optimum..
ReplyDeletePengajaran sbnrnya, padahal mmg ajal dia... Itu hnya penyebab sbg pngajaran kpd org lain...
ReplyDeletePengajaran sbnrnya, padahal mmg ajal dia... Itu hnya penyebab sbg pngajaran kpd org lain...
ReplyDeleteInfo yg baik sis.bahaya sungguh.
ReplyDeletewaspadalah makanan kadaluarsa
ReplyDeleteWas-was nak makan kat luar atau bungkus.
ReplyDelete