Breaking News

Monday, March 10, 2014

Pesawat MAS MH370: Telefon Berdering, Tapi Tiada Jawapan


Pesawat MAS - MH370

Telefon Berdering, Tapi Tiada Jawapan


Pesawat MAS MH370: Telefon Mangsa Berdering, Tapi Tiada Jawapan. Itulah antara kenyataan yang dibuat oleh beberapa keluarga di China. Mengikut laporan ada diantara mereka yang telah berjaya menghubungi ahli keluarga mereka yang berada di dalam  Pesawat MH370. Nada dering kedengaran namun tiada jawapan yang diterima oleh pemanggil. 

Kita tak tau sejauhmana kebenaran kenyataan ni namun yang pasti ada dua kemungkinan:

1. Telepon mungkin telah di "ON" kan oleh mereka-mereka yang berkaitan kerana dalam pesawat kita kena "OFF" handphone. Jadi kalau ada nada dering, berkemungkinan besar telephone tersebut telah di ON kan. Tapi dimana mereka? Mengapa tiada respon?

2. Telepon tidak di "OFF" kan semasa menaiki pesawat. Ini yang kita risaukan. Sebab ianya banyak kali berlaku. Dan kita pernah "bergaduh" dengan seorang rakan yang enggan mematikan telepon semasa di pesawat. Katanya ianya tidak merbahaya sebab dah banyak kali dia buat, ok aje. Hmm..

Teori Kehilangan Pesawat MAS MH370


Salah satu dari teori kehilangan pesawat MAS MH370 adalah kemungkinan pesawat berdepan dengan gangguan telekomunikasi. Ianya berlaku apabila penumpang menggunakan gajet-gajet elektronik seperti telepon yang dibawa bersama semasa penerbangan. Semua gangguan ini boleh mengundang malapetaka.

P/s: So kepada rakan-rakan diluar sana, tolong patuhi peraturan. Tak kena OK, tapi bila dah kena sure tak OK. Apa-apa pun doakan yang terbaik untuk semua penumpang yang terlibat. 

21 comments:

  1. sesetengah orang ni selalu sangat ambil mudah dengan segala peraturan yang telah ditetapkan...setiap peraturan mesti ada sebab mengapa ditetapkan sedemikian...bak kat raudzah...x kena x per...dah kena...masa tu nak menyesal dah x berguna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat saya tak kena lagi tp sy dah tengok akibat kat stesen minyak sebelah taman perumahan saya ni ha... terbakar!!!... nak jadi cerita... tak tahu macamana kaitan yang boleh buat jadi terbakar tp... yang pasti memang punca dari mamat tu yg guna hp masa isi minyak... hangus stesen minyak tu walaupon tak sempat meletup teruk teruk... meme tak boleh take for granted...

      Delete
  2. Assalamualaikum. kalau sheila naik flight, sheila tak off phone tapi tak gunakan phone la. maksudnya biarkan silent gitu...

    ReplyDelete
  3. hm.. moga2 cepat ditemui .. klik nuffnang sini

    ReplyDelete
  4. pakai flight mode. die akan matikan signal antenna. Sebarang penggunaan aktif yang menggunakan antenna memang dilarang dalam pesawat

    ReplyDelete
  5. jenis ketegaq ni payah,. mcm lah boleh mati xguna handphone sekejap...

    ReplyDelete
  6. mcm spekulasi..
    sama2 tunggu & lihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri ni based on video footage keluarga di China dan baru lagi...

      Delete
  7. naniey pon lau nak flight xpernah off hp... tp dengan automatik bila kapal mula terbang..line xde sampailah landing.. satu lagi tabiat xelok kita bila pramugari or pramugara duk explain pasal langkah keselamatan kalau ada kecemasan.. naniey buat xtak tau je..buat2 xdgr n tak tgk.. dalam otak duk fikir, tak mungkin jadi pape... tapi bila dah jadi macam nie..baru tau setiap penjelasan yang diberikan mesti ada sebab... haihh...

    ReplyDelete
  8. Hmmm... good approach :D
    U r great!!! :D

    ReplyDelete
  9. tp kebanyakan orang ingat sekejap je pasal suruh off hp ni.. lepas dua tiga tahun kejadian ni, dia buat balik..

    ReplyDelete
  10. sy offkan hp...tp ada org sebelah tu buat derk je bukak whatsapp

    ReplyDelete
  11. sbb tu dlm phone ade flight mode.. jgn sebab sorang yg degil, semua jd mangsa..

    ReplyDelete
  12. bila dah berlaku , barulah semua akan akur dgn larangan kan ... emmm

    ReplyDelete
  13. Inilah masalah sesetengah org.. bukan susah pun nak off... paling tak pun flight mode kan lah.. saja je nak melantun...

    ReplyDelete
  14. Berharap dgn Allah supaya semuanya berakhir dgn baik.... Hanya Allah yg tahu apa terbaik untuk kita semua....

    ReplyDelete
  15. sentiasa doa mereka dilindungi walau dimana berada..
    ada atau tiada......

    ReplyDelete

Designed By