Breaking News

Friday, July 13, 2012

Myanmar tolak etnik Rohingya


Gambar fail bertarikh 13 Jun lalu merakamkan beberapa orang wanita dan kanak-kanak Rohingya menaiki bot untuk menyeberangi Sungai Naf ke Bangladesh bagi melarikan diri dari keganasan etnik di Rakhine,, barat Myanmar. - AFP

YANGON 12 Julai - Presiden Myanmar, Thein Sein hari ini memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa penyelesaian kepada konflik agama di negeri Rakhine adalah hanya dengan menghantar etnik Rohingya beragama Islam ke khemah-khemah pelarian atau mengusir mereka.

Laman web rasmi Presiden Myanmar melaporkan Thein Sein berkata, Myanmar akan bertanggungjawab terhadap kepada rakyatnya, tetapi tidak akan menerima etnik Rohingya yang memasuki negara ini secara haram.

Beliau berkata, krisis itu hanya boleh diselesaikan melalui satu pendekatan iaitu menghantar etnik Rohingya yang berjumlah kira-kira 800,000 di Myanmar dan dianggap golongan minoriti paling ditindas, ke khemah pelarian yang diselia Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

"Kami akan menghantar etnik Rohingya ke mana-mana negara dunia ketiga yang mahu menerima mereka,'' katanya kepada Pesuruhjaya Tinggi UNHCR, Antonio Guterres.

Beliau berkata, ia merupakan penyelesaian kepada konflik etnik dan agama di Rakhine yang difikirkan oleh pihaknya.

Keganasan etnik dan agama melanda Rakhine antara etnik Rakhine beragama Buddha dan etnik Rohingya pada Jun lalu, memaksa berpuluh ribu orang meninggal kediaman mereka bagi menyelamatkan diri.

PBB berkata, diskriminasi sejak berdekad-dekad lalu menyebabkan etnik Rohingya tidak dianggap sebagai rakyat Myanmar dengan kerajaan dilapor mengehadkan pergerakan serta tidak membenarkan kumpulan itu memiliki tanah, pendidikan dan menikmati perkhidmatan lain.

Menurut UNHCR, kira-kira satu juta etnik Rohingya dipercayai tinggal di luar Myanmar, namun mereka tidak diterima oleh mana-mana negara dunia ketiga.

Bangladesh telah mengusir bot-bot membawa etnik tersebut sejak keganasan tercetus di Rakhine.

Jurucakap UNHCR Asia, Kitty McKinsey berkata, pada asasnya, Myanmar tidak menganggap penduduk Islam di utara Rakhine sebagai warganegara mereka.

"Kami merasakan penyelesaiannya adalah memberikan mereka status kewarganegaraan Myanmar,'' ujarnya. - AFP

3 comments:


 1. شركة نقل عفش بالرياض وجدة والدمام والخبر والجبيل اولقطيف والاحساء والرياض وجدة ومكة المدينة المنورة والخرج والطائف وخميس مشيط وبجدة افضل شركة نقل عفش بجدة نعرضها مجموعة الفا لنقل العفش بمكة والخرج والقصيم والطائف وتبوك وخميس مشيط ونجران وجيزان وبريدة والمدينة المنورة وينبع افضل شركات نقل الاثاث بالجبيل والطائف وخميس مشيط وبريدة وعنيزو وابها ونجران المدينة وينبع تبوك والقصيم الخرج حفر الباطن والظهران
  شركة نقل عفش بجدة
  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  شركة نقل اثاث بالرياض
  شركة نقل عفش بالدمام
  شركة نقل عفش بالطائف
  شركة نقل عفش بمكة
  شركة نقل عفش بينبع
  شركة نقل عفش بالخرج

  ReplyDelete


 2. شركة سكاي لخدمات نقل العفش والاثاث بالمنطقة العربية السعودية نحن نوفر خدمات نقل اثاث بالرياض ونقل عفش بالمدينة المنورة ونقل عفش بمكة ونقل عفش بالطائف نحن نقدم افضل نقل اثاث بخميس مشيط ونقل عفش بجدة
  شركة سكاي نقل العفش
  مدونة لنقل العفش
  شركة نقل عفش بمكة
  شركة نقل عفش بالرياض
  شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
  شركة نقل عفش بجدة
  شركة نقل عفش بالطائف
  شركة نقل عفش بالدمام

  ReplyDelete

Designed By