Telefon pintar guna aplikasi Touch ‘n GoKuala Lumpur: Penyedia sistem pembayaran elektronik, Touch ‘n Go Sdn Bhd (TNGSB), akan memperkenalkan aplikasi yang membolehkan pengguna menggunakan telefon pintar sebagai kad Touch & Go dalam tempoh dua bulan ini.

Ketua Eksekutifnya, Abdul Karim Md Lassim (kanan), berkata TNGSB bekerjasama dengan Maxis dan CIMB untuk projek perintis yang menawarkan aplikasi telefon pintar komunikasi lapangan dekat (NFC).“Selepas enam bulan, kami menawarkan perkhidmatan bersama syarikat telekomunikasi lain,” kata beliau selepas melancarkan kad Touch ‘n Go Cares, semalam. 
Perkhidmatan NFC mudah alih akan membawa keseluruhan dimensi baru kepada hayat digital pengguna, menukarkan telefon pintar menjadi peranti tanpa sentuh bagi aplikasi ‘touch-and-go.’
NFC adalah teknologi tanpa wayar jarak dekat yang membolehkan komunikasi antara peranti dibuat dalam jarak beberapa sentimeter.

Perkhidmatan NFC mudah alih akan membawa keseluruhan dimensi baru kepada hayat digital pengguna, menukarkan telefon pintar menjadi peranti tanpa sentuh bagi aplikasi ‘touch-and-go.’ 

Ia termasuk pembelian tiket pengangkutan, pembayaran, perkhidmatan inovatif lain seperti poster pintar, kawan-ke-kawan atau kawalan akses.

Abdul Karim berkata, syarikat sudah melabur lebih setengah juta untuk membangunkan perkhidmatan itu. 

Jumlah itu tidak termasuk pelaburan oleh Maxis dan CIMB, kata beliau.

Abdul Karim berkata, pengguna Touch 'n Go juga boleh menambah semula kad mereka menggunakan akaun semasa dan akaun simpanan menjelang akhir tahun.

“Syarikat mensasar menjual 1.3 juta kad tahun ini, meningkat sedikit berbanding tahun lalu,” katanya.

Sementara itu, TNGSB akan mengeluarkan kad Touch ‘n Go Cares rekaan baru untuk kutipan dana amal. Kad berharga RM10 setiap satu dikeluarkan mulai 18 Julai.

Untuk setiap kad yang dijual, RM3 akan diperuntukkan untuk tabung yang akan dibahagikan sama rata di kalangan tiga rumah kebajikan.

Ahmad Karim berkata, syarikat mengeluarkan 10,000 kad dan mengumpul RM30,000 menjelang akhir tahun.

Beliau berkata, syarikat mengalu-alukan belian secara pukal daripada mana-mana pihak yang berminat menyumbang kepada projek amal itu. - BERNAMA

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat