Musibah : Kapal besar jadi gua

Gua Charas
Gua Charas

 
Gua Charas
Gua yang menyimpan 1001 misteri ini merupakan khazanah yang harus dipelihara


MENGIKUT cerita turun temurun penduduk di  Kampung Panching di Kuantan, kawasan daratannya dahulu sebenarnya adalah sebuah lautan yang luas terbentang.
 
Berdasarkan pengisahan dan cerita mitosnya, terdapat seorang pendeta yang berlayar bersama sebuah kapal yang besar bersama anak-anak kapal.
 
Pendeta tersebut merupakan seorang alim dan sentiasa menasihati anak-anak kapalnya supaya berkelakuan baik dan saling tolong-menolong bagi memudahkan pelayaran mereka mencari dataran untuk dijadikan petempatan.

Namun, tidak disangka salah seorang anak kapalnya telah membuat satu kesalahan besar dan menyebabkan pendeta tersebut terlalu marah dengan kelakuan yang dilakukan.
 
Bagi menebus kesalahan yang dilakukan anak kapal tersebut, pendeta telah berdoa agar diturunkan malapetaka sebagai balasan kesalahan yang dilakukan oleh anak kapal tersebut.

Sejurus selepas berdoa, tiba-tiba langit menjadi mendung lalu hujan lebat diikuti ribut petir sabung menyabung berlaku di kawasan tersebut. Maka anak-anak kapal berlari bertempiaran tanpa arah tuju, namun tiada siapa yang boleh menyelamatkan diri masing-masing.

Sejurus selepas hujan dan rebut petir tersebut, kapal yang dinaiki oleh mereka ini tiba-tiba bertukar menjadi batu dan seterusnya membentuk daratan di sekelilingnya.
 
Kapal yang bertukar menjadi batu tersebut kini masih lagi tersergam indah di kampung ini yang digelar dinamakan sebagai Gua Charas yang merupakan salah satu kawasan pelancongan di daerah ini.
 
Penduduk setempat tidak menolak kemungkinan bahawa gua tersebut terjadi daripada sebuah kapal kerana bentuknya yang seolah-olah sebuah kapal besar yang berlabuh di pinggir kampung.

Comments

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat