Coklat hitam turunkan tekanan darah
COKLAT hitam sudah lama diketahui manfaatnya kepada kesihatan. Hasil
analisis ke atas 20 kajian lain menunjukkan pengambilan coklat hitam
setiap hari akan menurunkan tekanan darah.
Penyelidikan yang dilakukan The Cochrane Group melaporkan, zat aktif
dalam coklat berguna untuk membuat saluran darah lebih relaks.
Akibatnya, tekanan darah menurun.
Zat aktif yang punya kesan positif tersebut dikenali sebagai
flavonol. Ia akan menghasilkan zat kimia oksida nitrat dan membuatkan
aliran darah lebih lancar.
Analisis tersebut menggabungkan beberapa penyelidikan sebelumnya
untuk mengetahui ada atau tidak kesan coklat pada tekanan darah.
Coklat hitam yang diambil responden dalam penyelidikan itu terlalu banyak iaitu antara 3 gram (g) hingga 105g setiap hari.
Menurut seorang penyelidik, Karin Ried, dari Institut Perubatan
Intergratif Kebangsaan di Melbourne, Australia, penurunan tekanan darah
dalam jangka masa pendek menjadi bukti kebaikan pengambilan coklat
hitam.
"Walaupun tiada bukti kesannya untuk jangka masa panjang, ia mungkin
memberi kesan terhadap penurunan risiko penyakit jantung," jelasnya.
Selain coklat, kacang, aprikot, beri hitam dan epal juga mengandungi flavonol walaupun kadarnya lebih rendah daripada coklat.
Comments
Post a Comment