Breaking News

Sunday, October 14, 2012

Kembar bercakap selepas 4 tahun ‘bisu’

KIRSTIE (kiri) bercakap dengan loghat Australia, manakala Catherine mengikut loghat Amerika Syarikat.
KIRSTIE (kiri) bercakap dengan loghat Australia, manakala Catherine mengikut loghat Amerika Syarikat.


LONDON: Pasangan kembar seiras yang mengalami penyakit paling jarang ditemui di dunia menerima hadiah amat bermakna sempena hari lahir mereka yang ke-18, semalam.

Kirstie dan Catherine Fields adalah satu-satunya pasangan di dunia mengalami penyakit Fields Condition yang menjejaskan otot mereka.

 


Disebabkan penyakit itu tidak pernah ditemui sebelum ini, pakar perubatan merujuknya dengan nama pasangan terbabit (Fields).

Penyakit itu menyebabkan mereka tidak boleh bersuara sejak empat tahun lalu.

Bagaimanapun, mereka yang berasal dari Llanelli, South Wales, boleh bercakap semula selepas diberi mesin elektronik sempena hari lahir mereka.


 Paralyzed Twins


Keadaan itu juga membolehkan kenalan mereka membezakan di antara Kirstie - yang bercakap dengan loghat Australia - dengan Catherine (loghat Amerika Syarikat).

Menurut Catherine, sebelum ini mereka selalu berborak ketika malam.

“Kirstie lebih becok dan boleh bercerita sepanjang malam,” katanya.

Sejak kehilangan suara, katanya, mereka sukar berkomunikasi.

Justeru, kata Catherine, alat bantuan diterima semalam “membuka lembaran baru” dalam hidup mereka.

Bagi Kirstie pula, dia berharap orang ramai tidak terlalu bersimpati dengan apa yang menimpa mereka.

“Hidup hanya sementara. Justeru, nikmati hidup dengan gembira,” katanya.

Sementara itu, kekangan kesihatan tidak menghalang sifat lucu pasangan kembar terbabit.

Kata Kirstie, dia ada soalan yang ingin ditanyakan kepada ibunya tetapi terpaksa dipendam terlalu lama.

“Saya mahu bertanya - adakah ibu masih berasmara dengan bapa?” katanya.

Fields Condition menyebabkan Kirstie dan Catherine mengalami kekejangan lebih 100 otot yang menyakitkan setiap hari.

Ibu bapa mereka, Lyn, 43, dan Chris, 50, ternyata gembira apabila alat berkenaan diterima hasil pembiayaan kerajaan.

Kata Lyn, dengan adanya alat itu, Kirstie dan Catherine kini boleh bertengkar atau berborak seperti selalu.

“Saya bangga dengan apa yang mereka lalui,” katanya. - DM

5 comments:

  1. Teknologi sekarang makin canggih kan? Macam2 boleh buat.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mieza...canggihkan machine ni..and salute to the creator jugak lah...

      Delete

Designed By