Breaking News

Monday, November 26, 2012

Tahniah: Remaja bertudung pertama di Parlimen Britain


 

LONDON - Sumaiya Karim, 16, melahirkan rasa bangga selepas menjadi individu pertama yang memakai tudung di Parlimen Britain, menurut akhbar The Times, kelmarin.

Menurut remaja dari Wokingham, barat London itu, beliau memakai tudung atas pilihannya sendiri memandangkan ia adalah sebahagian daripada perkara yang dituntut oleh Islam.

Remaja bertudung pertama
Sumaiya (kiri) menjadi individu pertama bertudung di Parlimen, Britain. Foto:


Sumaiya adalah seorang daripada Ahli Parlimen Belia yang dilantik untuk mewakili suara golongan mereka di kawasan masing-masing.

Sidang Dewan Rakyat tersebut turut membariskan Ahli Parlimen Belia yang berumur 11 hingga 18 tahun. - AFP



Sinar Online 

8 comments:

  1. Tahniah buat beliau..
    Bagu skat Britain yek...muda2 dah didedahkan sistem kerajaan sebegini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup nif..inilah demokrasi sebenar...kan bagus kalau Malaysia macam ni..

      Delete
  2. Dahsyat lah budak ni..... kecik-kecik pun dah ada keberanian masuk parlimen! Bagus jugak ada wakil Islam! Bakal pemimpin ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu OKje...steady aje that girl..hopefully one day kat Malaysia pun ada this kind of assembly..

      Delete

Designed By