5 pemandu bas ekspress bawah pengaruh dadahBESUT — Lima pemandu bas ekspress dikesan berada di bawah pengaruh dadah sepanjang operasi Tahun Baharu Cina yang dijalankan di seluruh negara dari 3 Februari hingga tengah malam tadi.


Ketua Pengarah, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Seri Solah Mat Hassan berkata, masing-masing dua pemandu dikesan dalam pemeriksaan di terminal bas di Perak dan Kedah manakala seorang lagi di Johor.


Kesemua pemandu itu ditahan dan dilarang daripada meneruskan pemanduan mereka demi keselamatan penumpang bas ekspress, katanya kepada pemberita ketika ditemui pada operasi turun padang di Km 81, Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu dekat Kampung Anak Ikan di sini hari ini.


Beliau berkata, operasi Tahun Baharu Cina oleh JPJ dengan kerjasama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) itu memberi tumpuan di kesemua 32 Terminal Bas Utama di negeri-negeri dengan meletakkan pegawai dan anggota JPJ yang menyamar sebagai penumpang.

Operasi itu membabitkan 1,500 anggota di seluruh negara dan dalam tempoh itu 50,222 kenderaan diperiksa. 


Sejumlah 9,537 kenderaan diambil tindakan dan JPJ mengeluarkan 7,530 notis saman serta 4,654 notis lain termasuk 203 kenderaan disita.— BERNAMA Comments

  1. Ramai orang cakap, pemandu2 nie mengambil dadah untuk mengelakkan dari mengantuk...Tetapi, ianya membahayakan nyawa penumpang bah...

    ReplyDelete
  2. Betul tu Wilma..selalu dengar that quote...rasanya memang betul pun..sangat bahaya kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat

Renungan Sebelum Tidur