Pemilik mata warna coklat lebih dipercayai


London: Mereka yang mempunyai mata berwarna coklat boleh dipercayai berbanding lelaki bermata biru atau warna lain, lapor satu kajian.

Dalam satu kajian baru diterbitkan dalam PLOS ONE, penyelidik diketuai Karel
Kleisner dari Universiti Charles di Republik Czech, menyiasat faktor yang menentukan wajah boleh dipercayai. Pengaruh interaksi sosialPenyelidikan sebelum ini menunjukkan penampilan wajah secara ketara mempengaruhi pelbagai interaksi sosial.

Persepsi wajah memberi maklumat berkaitan kepercayaan, berikutan itu ia memberi memberi kesan ke atas kejayaan ekonomi, sosial dan reproduktif seseorang individu. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02447/blue-eyes_2447185b.jpg
 

Penyelidik bertanya sekumpulan peserta untuk menentukan kadar kebolehpercayaan wajah lelaki dan wanita berdasarkan dua kriteria. Pertama, warna mata dan kedua, bentuk wajah.
“Sejumlah besar subjek mendapati wajah bermata coklat lebih dipercayai berbanding biru, tidak kira sama ada mereka lelaki atau wanita,” kata salah seorang penyelidik berkenaan.

Wajah lelaki bulat bermulut besar dan dagu lebih lebar dilihat lebih dipercayai berbanding runcing, bagaimanapun bentuk wajah wanita tidak banyak memberi kesan sejauh mana mereka boleh dipercayai.

Penyelidik juga menjalankan ujian ketiga, memberi peserta gambar wajah lelaki yang sama kecuali satu variasi: warna mata. Ketika ujian ini mereka mendapati kedua-dua warna mata dianggap boleh dipercayai.

Mereka juga mendapati kunci untuk dianggap boleh dipercayai bukan datangnya dari warna mata, namun daripada kriteria wajah yang dikongsi individu bermata coklat.

Sebagai contoh, lelaki bermata coklat secara umum memiliki bibir lebar dengan sudut lebih menaik, dagu lebar, mata besar dan kening lebih rapat antara satu sama lain, kriteria dianggap maskulin dan lebih dipercayai. 


Comments

 1. Salam,
  Mataku berwarna coklat....hehe.
  Bagaimana pula mata coklat pakai contact lens biru..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yihaaa aku pon sama aq keturunan dari marga mendailing

   Delete
 2. betuk le cam tu hehehe

  ReplyDelete
 3. wah2,, dekat Malaysia blh diguna pakai x?? kalau blh bertuah belogisam..

  ReplyDelete
 4. hihi kat malaysia susah lah nak jumpa yg mata coklat ek

  ReplyDelete
  Replies
  1. Its ok mar...tapi brown eyes cantik actually..kat malaysia teory ni tak applied kot...he..he

   Delete
 5. Mata choklat bukan setakat terbukti menarik tapi juga boleh dipercayai heheeh - pemilik mata choklat.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

1st Segmen : Kasi Terjah by Add

Kenapa Rukuk dan Sujud Dalam Solat

Renungan Sebelum Tidur